Demokrate za vladu sa socijalistima

Izvor: Blic, 12.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate za vladu sa socijalistima

Koalicija „Za evropsku Srbiju" ponudiće Socijalističkoj partiji Srbije i manjinama da zajedno formiraju novu vladu Srbije, saznaje „Blic". Iako se u prvi mah po objavljivanju izbornih rezultata matematičkom računicom učinilo da SRS, DSS-NS i SPS mogu da formiraju novu vladu, jer imaju 127 mandata, ali politička kombinatorika, tu opciju čini manje verovatnom. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, članice koalicije okupljene oko SPS, naklonjeniji je koaliciji sa DS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i evropskom putu Srbije, što bi povlačenjem njegova tri mandata vladu SRS učinilo nemogućom.



Prvi pregovori o formiranju nove vlade održani su juče ujutro u takozvanom desnom taboru i razgovarali su zamenik predsednika SRS SRS Tomislav Nikolić i lider DSS Vojislav Koštunica kome nije prisustvovao lider Nove Srbije Velimir Ilić. Nikolić i Koštunica nisu postigli nikakav konkretni dogovor. Tokom dana Nikolić je trebalo da razgovara i sa čelnicima SPS. Kako za „Blic" kaže dobro upućeni sagovornik, Tomislav Nikolić „želi pošto poto da formira vladu i ne bira šta će ponuditi mogućim partnerima".

- Nikolić će dati i više nego što bi bilo ko ponudio jer ima saznanja da bi Vojislav Šešelj mogao biti pušten naredne godine iz Haga. On želi da iskoristi poslednje liderske trenutke u SRS - kaže „Blicov" izvor.

Međutim, predsednik Srbije Boris Tadić ponudiće mandat za formiranje Vlade pobedničkoj koaliciji okupljenoj oko DS. Prema saznanjima „Blica", predsednik Srbije učiniće to kada budu objavljeni konačni rezultati izbora održanih pre dva dana. Kako kaže dobro upućeni sagovornik „Blica" iz Demokratske stranke, pobednička koalicija ponudiće SPS i Mađarskoj koaliciji da formiraju vladu. Ova koalicija sa 126 mandata podrške u parlamentu imala bi stabilnost koja je Srbiji neophodna, za razliku od, primera radi, manjinske vlade DS i manjina koja bi zavisno od odluka imala podršku SPS ili u nekim slučajevima LDP.

Prostom računicom, na osnovu izbornih rezultata nije moguća vlada koalicije oko DS, LDP i manjina. Vlada Koalicije za evropsku Srbiju LDP i SPS nije moguća iz političkih razloga i ova postizborna kombinacija slomila se i pre izbora na pitanju Kosova i Metohije, a nije moguće da će lider LDP Čedomir Jovanović revidirati stavove kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Prema saznanjima „Blica", u DS smatraju da ne samo sabiranje izbornih rezultata već i pojedini politički stavovi vode ka vladi sa SPS i manjinama koja bi bila najstabilnije rešenje.

Demokrate smatraju da je sadašnji SPS oslobođen balasta prošlosti i iza sebe ima konkretan i jasan raskid sa JUL-om. Novi SPS sa Ivicom Dačićem nije imao dilemu da li je put Srbije onaj koji vodi u Evropu. SPS je iznosio stavove bliske DS - i Evropa i Kosovo.

- To je dobar osnov za pregovaranje - kaže naš sagovornik.

Koalicija „Za evropsku Srbiju", osim na SPS, računa i na manjine. I najizgledniji partner su stranke Mađarske koalicije - Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara. Mađarska koalicija ima četiri mandata.

- Mađarska koalicija o postizbornoj saradnji može da razgovara isključivo sa strankama proevropske orijentacije, koje se zalažu za regionalizaciju zemlje i privredni razvoj - ponovio je juče za „Blic" Balint Pastor, funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara. On buduće partnere vidi u koaliciji okupljenoj oko DS, LDP i drugim strankama nacionalnih manjina. Kako dodaje, nije realno očekivati da će Mađarska koalicija ući u postizbornu koaliciju sa radikalima.

- Sada sve zavisi od toga da li će DS imati snage i sposobnosti da okupi proevropske snage. Ukoliko ne bude moguće formirati proevropsku vladu, bilo bi najbolje raspisati nove izbore - ocenio je Balint Pastor.

Dugogodišnji partneri DS i DSS neće jedni s drugima i taj deo predizborne priče ponovljen je i tokom izborne noći po objavljivanju rezultata. Tako je za DSS, ako i dalje želi vlast i neće u opoziciju, jedino moguća kombinacija sa SRS i SPS. Međutim, zbog stava lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i njegovog insistiranja na evropskoj Srbiji kao preduslovu za normalan razvoj Srbije i priliv investicija, ovoj koaliciji nedostaju njegova tri mandata. Marković je juče izjavio za „Blic" da se koalicija SPS-PUPS-JS zalaže za ulazak Srbije u EU zajedno sa KiM, ali je naglasio da lično smatra „da u svakom dokumentu koji potpisuje sa EU ne mora da postoji i dokaz da je Kosovo deo Srbije". On je naglasio da se unutar koalicije SPS-PUPS-JS u najvećem delu poklapaju stavovi i da će u postizbornim pregovorima nastupati jedinstveno.

- Bez saradnje sa EU nema budućnosti za Srbiju. Možda neki političari misle drugačije, ali iz iskustva znam da se patriotizam ne sipa u traktor - kazao je Marković. On je dodao da smatra da će vlada biti formirana u narednih mesec dana.

Upitan da li je prema iznetim ličnim stavovima bliži koaliciji oko DS, Marković je naveo da to nije rekao i da očekuje da će njegova koalicija doneti jednoglasan stav s kim će ući u postizbornu koaliciju. On je dodao da „kao principijelan čovek" nikada neće napustiti koaliciju „zbog bilo kakvih funkcija".

U nezvaničnim spekulacijama, ukoliko se Marković „otrgne", DSS i SRS bi zaigrali na kartu Liste za evropski Sandžak koja ima dva mandata. U stranci Sulejmana Ugljanina SDA juče su za „Blic" naveli da još nisu imali nijedan kontakt, niti bilo kakve razgovore o mogućim postizbornim koalicijama. Posle jučerašnjeg sastanka SRS sa liderom DSS generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić je istakao da su Nikolić i Koštunica razgovarali o programu, ciljevima i karakteru buduće vlade, da dogovor još nije postignut. On nije želeo da kaže da li je u razgovoru Nikolića i Koštunice precizirano ko bi bio budući premijer, ali je izrazio očekivanje da će pregovori uskoro biti okončani. Portparol DSS Andreja Mladenović posle razgovora DSS sa radikalima najavio je i razgovore sa SPS i dodao da će, ako razgovori ne uspeju ova koalicija biti u opoziciji.

Svilanović: Izvesnije da SPS ide sa DS

Goran Svilanović, član spoljnopolitičkog saveta i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, izjavio je juče za „Blic" da je njegov utisak da će vladu formirati koalicija oko DS, zajedno sa koalicijom SPS-PUPS-JS i manjinama. S druge strane, prema njegovom mišljenju, vlada koju bi formirali radikali je tehnički moguća, ali je „politički nezamisliva jer je SRS doživela težak poraz od osam odsto razlike u korist DS". „Situacija je takva da imate dva pobednika izbora: jedni su demokrate, a drugi SPS. Jednostavno mislim da pobednici treba da formiraju vladu. Vlada koju bi formirali SRS, DSS i SPS politički je neodrživa i mislim da neće biti formirana. Two bi bio prevelik gubitak za SPS jer bi ušla u vladu sa dva koaliciona partnera koji su nacionalno definisaniji od njihove stranke", kaže Svilanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

„Blic": Koalicija „Za evropsku Srbiju" za vladu sa socijalistima!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 02:37

BEOGRAD - Koalicija „Za evropsku Srbiju" ponudiće Socijalističkoj partiji Srbije i manjinama da zajedno formiraju novu vladu Srbije, saznaje „Blic". Iako se u prvi mah po objavljivanju izbornih rezultata matematičkom računicom učinilo da SRS, DSS-NS i SPS formiraju vladu, jer imaju 127 mandata,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.