Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova pohvalila šefa BIA

O akciji hapšenja Tolimira nisu bili obavešteni šef VBA Svetko Kovač niti koordinator Akcionog plana Vladimir Vukčević Drugog dana posete Beogradu glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte razgovarala je sa koordinatorom Akcionog plana Vladimirom Vukčevićem i operativcima VBA i BIA zaduženim za sprovođenje plana za saradnju sa sudom u Hagu. Kako "Politika" saznaje od izvora koji su prisustvovali sastanku, Del Ponteova je uputila znatno više pohvala na račun rada operativaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u vezi sa hapšenjem Zdravka Tolimira i potragom za Ratkom Mladićem nego što su domaćini očekivali.

Karla del Ponte se juče sastala i sa ministrom policije Draganom Jočićem i sa Draganom Šutanovcem, ministrom odbrane.

Šutanovac je u razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala istakao jasnu opredeljenost ministarstva i Vojske Srbije da efikasno učestvuje u okončanju saradnje sa Haškim tribunalom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šutanovac je naglasio da će Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i on lično "ispunjavati svoje zakonske obaveze, ali i to da je problem haških optuženika prvenstvo problem civilnih bezbednosnih struktura".

Del Ponteova je naglasila da je neophodno što pre završiti saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, "odnosno da se u što kraćem roku pronađu, uhapse i prebace u Haški tribunal preostali optuženi, a pre svega Ratko Mladić", prenosi Tanjug.

Prema informacijama B92, sastanak haške tužiteljke i šefova Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije Radeta Bulatovića i Svetka Kovača, kome je prisustvovao i Vladimir Vukčević, trajao je oko tri sata. Tim za sprovođenje akcionog plana za saradnju s Hagom obavestio je glavnu tužiteljku o dosadašnjim akcijama i onome što se planira za budućnost.
Učesnici sastanka složili su se da su dve poslednje akcije potrage za optuženicima od kojih je jedna rezultirala prebacivanjem generala Tolimira u Hag napredak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.
Posle sastanka moglo se čuti i da je Del Ponteova čestitala Bulatoviću na uspešno izvedenoj akciji prebacivanja u Hag Zdravka Tolimira.

U vezi sa slučajem Tolimir, informacije tužilaštva o okolnostima njegovog dolaska u Hag razlikuju se od informacija vlasti u Beogradu.
Dok zvanični Beograd tvrdi da je akcija hapšenja odbeglog generala izvedena na teritoriji RS, a da je MUP Srbije pružio pomoć, informacije glavne tužiteljke poklapaju se sa onom koju je juče u sudnici izneo sam Tolimir, tvrdeći da je u Hag prebačen iz Srbije, a preko RS.
Prema nezvaničnim saznanjima "Politike" iz bezbednosnih struktura, o akciji hapšenja Tolimira bilo je obavešteno svega nekoliko ljudi, a među njima nisu bili načelnik VBA Svetko Kovač, niti koordinator Akcionog plana Vladimir Vukčević. Naši pokušaji da dobijemo i zvaničnu potvrdu ove informacije, juče su ostali bez uspeha.

Ipak, upravo informacija da Kovač i Vukčević nisu znali za hapšenje Tolimira, bila je, kako B92 saznaje iz izvora koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku, zanimljiva Karli del Ponte. Ta činjenica nije presudna ali, za glavnu tužiteljku, kako navodi B92, jeste pokazatelj ko su zaista najodgovorniji ljudi u Srbiji, koji mogu, kada hoće, da pronađu i uhapse begunce.

P. R.

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.