Dačić najavljuje nova hapšenja

Izvor: B92, 01.Jun.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić najavljuje nova hapšenja

Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavljuje nova hapšenja osoba umešanih u korupciju, među kojima će biti i političara iz vladajućih stranaka.

Dačić je otkrio da je u toku tajna akcija MUP-a i da će u narednim danima, zbog sumnje da su umešani u korupciju, biti uhapšeni predsednici nekih opština i direktori pojedinih preduzeća. Glavni i odgovorni urednik lista "Vreme" Dragoljub Žarković međutim kaže da korupcija nije samo policijski posao već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistemska stvar.

Ivica Dačić kaže da su u toku hapšenja i da su meta policijske akcije i, kako se izrazio, zvučna imena.

Ministar je za dnevnik "Pres" rekao da ni članovi Socijalističke partije, čiji je lider, neće biti izuzeti ukoliko se dokaže da su umešani u korupciju i da će sve otkriti za nekoliko dana.

Detalje nije želeo da otkriva ni državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

"Naravno, ja ne mogu da pričam o detaljima, ali ako smo pričali o organizovanom kriminalu i rekli smo da li je neko Srbin, Hrvat, Bosanac ili Crnogorac, da postoji opšte bratstvo i jedinstvo i ljubav, verujte mi da još veća postoji između stranaka koje su iz same Srbije”, kazao je Homen u "Kažiprstu” RTV B92.

"Znači, kad god postoji mogućnost za te ljude koji su, da kažem, problematični, da naprave posao, oni nemaju nikakav problem da sarađuju. Drugo, različite stranke drže različite nivoe vlasti, vi znate koliko je stranaka formiralo Vladu Srbije, isto je tako i na lokalu”, podsetio je on.

Homen kaže i da ne bi mogao da iznosi detalje akcije. "Najbolje bi bilo da odmah kažem imena pa da mogu da pobegnu odmah”, rekao je Homen uz smeh.

Korupciju treba sistemski rešavati

Glavni urednik nedeljnika "Vreme” Dragoljub Žarković kaže da vlast sve verme zaboravlja najvažniju stvar - da korupciju koja izvire iz finansiranja stranaka spreči donošenjem zakona.

Komentarišući sve češće najave Borisa Tadića o borbi protiv korupcije, Žarković kaže da posao šefa države i jeste da stalno upozorava na korupciju, ali je problem što nema rezultata.

"Stalno pričanje o tome nije dobro za predsednika - to je kao u onoj staroj kada neko govori 'vuk, vuk’ i niko se ne obazire. Mada analogno primenjena anegdota bi značila da Dačiću bude lakše da pohapsi one koji ne reaguju na 'vuk, vuk’”, ocenio je Žarković.

"Borba protiv korupcije nije policijska stvar, nego sistemska i u tom smislu političari i treba da govore o tome”, poručio je on.

"Lepo bi bilo da Dačić nekog uhapsi i da sud dokaže da je taj neko kriv ali je to plivanje po površini - bolest se ne leči skidanjem temperature, dobro je skinuti je, ali se leči pravom dijagnozom”, smatra glavni urednik nedeljnika "Vreme”.

I profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže da bi od najava da će biti hapšenja više voleo da vidi rezultat.

"Te najave da će stradati nekakvi gradonačelnici, predsednici opština zbog korupcije, pokazuju ono što znamo - da korupcije ima na lokalnom nivou, kao što je naravno ima i na državnom, pa bi trebalo baviti se time na malo organizovaniji način", rekao je on.

"Uvek je bolje čistiti od vrha, nego kretati od lokala. Nemam ništa protiv da se to radi na lokalu, ali podjednako treba i na državnom vrhu", smatra Milosavljević.

Boris Tadić je na sednici glavnog odbora DS-a u septembru prošle godine poručio da će se boriti protiv korupcije na svim nivoima, pa ako je ima - i među članovima Demokratske stranke.

Mesec dana kasnije uhapšen je visoki funkcioner demokrata gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević koji je u međuvremenu uzvratio kontraoptužbom da se ta stranka finansira neprijavljenim novcem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Oštra borba protiv korupcije, biće hapšenja i političara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će "vrlo brzo", zbog sumnje da su umešani u korupciju, biti uhapšeni pojedini predsednici opština i direktori firmi, a među njima će biti i političara iz stranaka koje su na vlasti...Biće tu i zvučnih imena,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić najavio hapšenje političara

Izvor: S media, 01.Jun.2009

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će "vrlo brzo", zbog sumnje da su umešani u korupciju, biti uhapšeni pojedini predsednici opština i direktori firmi, a među njima će biti i političara iz stranaka koje su na vlasti. ..Biće tu i zvučnih imena, istakao je Dačić...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.