Izvor: B92, 12.Dec.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Unaprediti odnose sa Kinom

Beograd, Peking -- Ministar Ivica Dačić ocenio je u Šangaju da Srbija treba da iskoristi sve potencijale koje dobija na osnovu Sporazuma o strateškoj saradnji sa Kinom.

Zamenik premijera Dačić je svoju sedmodnevnu posetu NR Kini, koja će biti okončana u nedelju, ocenio kao izuzetno uspešnu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Dačić je naveo da su Srbija i NR Kina zemlje sa veoma sličnim stavovima kada je u pitanju međunarodni pravni poredak i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podržavaju teritorijalni integritet svake od zemalja.

Sa tog aspekta se stvaraju dobri osnovi da se razvije saradnja i u drugim odnosima, a da je za Srbiju je izuzetno važna ekonomska saradnja, rekao je Dačić.

Zamenik premijer i ministar unutrašnjih poslova je danas razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Šangaja i direktorom šangajske policije Zangom o daljoj saradnji.

Tokom razgovora bilo je reči i o potpisivanju Sporazuma o policijskoj saradnji koji je Dačić, koji je u sedmodnevnoj poseti Narodnoj Republici Kini potpisao sa ministrom javne bezbednosti Narodne Republike Kine Meng Điangdžua ranije ove sedmiceu Pekingu.

Zang je naveo da je Srbija stari prijatelj NR Kine i da će ovaj Sporazum kao i poseta zamenika premijera Dačića unaprediti saradnju dva resora.

Dačić je rekao da su predsednici Srbije Boris Tadić i NR Kine Hu Đintao potpisali dogovor o strateškom partnerstvu i istakao da je želja zvaničnog Beograda da tu saradnju jača na svim poljima.

Dačić je kazao da u skoroj budućnosti treba konkretizovati policijsku saradnju na bazi Sporazuma, i obećao kineskom kolegi podršku srpske policije tokom obeležavanja najvećeg svetskog sajma EXPO 2010. u Šangaju na kome se očekuje 70 miliona ljudi.

Direktor šangajske policije je naglasio da će obezbeđenje ovog sajma biti veliki bezbednosni izazov za grad od 20 miliona stanovnika i "finansijsku prestonicu" NR Kine,, pogotovo kada je međunarodni terorozam u pitanju i zatražio od Dačića logističku podršku MUP.

Zamenik premijera Dačić je tokom dana u Šangaju obišao Gradski urbanistički izložbeni centar, televizijski toranj i najveću zgradu na svetu - Šangajski finansijski centar.

Dačić će završiti posetu NR Kini u nedelju, obilaskom Maglev železničke stanice na kojoj će mu biti predstravljena brza gradska železnica koja se kreće na magnetni pogon brzinom od 420 kilometara na sat.

Dačić je kazao da se sledeće godine očekuje poseta kineskog ministra javne bezbednosti Srbiji, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.