Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da Bodrožić ne ide u zatvor"

Beograd -- Beogradski centar za ljudska prava traži od nadležnih da spreče zatvaranje novinara Željka Bodrožića, NUNS kaže da je to represija.

Bodrožiću je sud u Kikindi odredio kaznu zatvora u trajanju od 80 dana. Beogradski centar je ocenio da je Željko Bodrožić godinama izložen šikaniranju i kršenju ljudskih prava koje sprovode sudovi, zbog načina na koji izveštava javnost u Kikindi, Vojvodini i Srbiji o političkim i drugim zloupotrebama.

Nezavisno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da su zaprepašćeni odlukom Opštinskog suda u Kikindi.

U saopštenju se ističe da se radi o nastavku "mračne, represivne sudske i političke kampanje" protiv uglednog kikindskog novinara, čiji je jedini greh u tome što svoj posao obavlja profesionalno i hrabro i što svojim tekstovima podseća na prošlost i sadašnjost lokalnih moćnika.

U saopštenju se podseća da je Komitet za ljudska prava UN u novembru 2005. godine naložio Srbiji da ukine presudu protiv Bodrožića, po tužbi nekadašnjeg visokog funkcionera SPS-a Dmitra Šegrta.

Komitet UN je naložio da se Bodrožić obešteti i time su jasno ukazali da su presudom povređena prava na izražavanje novinara, koji je na osnovu činjenica komentarisao ponašanje jednog javnog službenika, objašnjava se u saopštenju.

"I umesto da država Srbija ispoštuje prethodno prihvaćene međunarodne obaveze i izvini se Bodrožiću - ona ga šalje u zatvor i jasno pokazuje koliko joj je stalo i do slobode štampe u zemlji i do međunarodne zajednice i njenih pravila", precizira se u saopštenju NDNV i NUNS.

Ova dva novinarska udruženja najavila su da će o ovom slučaju obavestiti OEBS, domaće i strane organizacije za ljudska prava i uputiti otvorena pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i ministru pravde Zoranu Stojkoviću.

Novinaru iz Kikinde Željku Bodrožiću Opštinski sud u tom gradu preinačio je novčane kazne u kaznu zatvora od 80 dana jer ih nije platio u zakonom propisanom roku.

Ministarstvo: Postupanje prema zakonu

Ministarstvo pravde ovim povodom saopštilo je da je, odmah po prijemu odluke Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, pismeno zatražilo od Željka Bodrožića da se izjasni o naknadi štete, čija visina nije određena odlukom Komiteta.

"Postupajući na ovaj način, Ministarstvo pravde je izvršavalo obavezu Republike Srbije preuzetu ratifikacijom Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima", navodi Ministarstvo.

"Međutim, gospodin Bodrožić do danas nije dostavio opredeljeni zahtev za naknadu nematerijalne štete, što je jedini osnov za isplatu iste. To je i razlog zbog koga Željku Bodrožiću nije isplaćena naknada štete", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da su drugi državni organi postupali u okviru svojih nadležnosti.

"Republičko javno tužilaštvo je protiv presude Opštinskog suda u Kikindi, koja je i bila osnov za donošenje odluke Komiteta za ljudska prava UN, podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Srbije s predlogom da se navedena presuda preinači i okrivljeni Bodrožić oslobodi od optužbe da je izvršio krivično delo uvrede", navodi se.

"Međutim, Vrhovni sud Srbije je presudom odbio kao neosnovan zahtev Republičkog javnog tužilaštva. S obzirom na to da sudsku vlast vrše sudovi kao nezavisni i samostalni organi državne vlasti, Ministarstvo pravde, kao deo izvršne vlasti, nije ovlašćeno da komentariše ni presudu Vrhovnog suda Srbije ni presudu Opštinskog suda u Kikindi, kojom je novčana kazna zamenjena kaznom zatvora", saopštava Ministarstvo pravde.

Protestuju GSS i G17

Građanski savez Srbije ocenio je sramnim i opasnim izricanje zatvorske kazne uglednom kikindskom novinaru i članu GSS-a, Željku Bodrožiću.

"Ovo je još jedan primer selektivne i dirigovane pravde, koju sprovodi država i pravosuđe, pod ingerencijom ministra pravde Zorana Stojkovića", navodi ta stranka.

"Željko Bodrožić kažnjavan je i šikaniran i za vreme režima Slobodana Miloševića dok je govorio istinu o zloupotrebama lokalnih moćnika, ali mu čak ni tada nije izricana zatvorska kazna", navodi GSS.

GSS insistira da se zaustave dalekosežne i pogubne greške tehničke vlade.

I vojvođanski odbor G17 plus ocenio je da je slučaj novinara "Kikindskih" Željka Bodrožića još jedan dokaz da su Srbiji neophodne brže reforme u pravosuđu.

"Srbija kao članica UN ima obavezu da poštuje odluke koje donosi Komitet UN za ljudska prava", navodi se u saopštenju G17 plus.

Ta stranka je zatražila od nadležnih državnih organa da Bodrožiću ukinu presudu i isplate predviđenu odštetu koji je Komitet UN za ljudska prava naložio još novembra 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.