DSK odbacuje ponudu Tačijeve stranke

Izvor: Akter, 01.Avg.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSK odbacuje ponudu Tačijeve stranke

Demokratski savez Kosova odbacio je današnju ponudu stranke odlazećeg premijera Hašima Tačija o formiranju vlade koju bi podržalo 80 poslanika, ali bez liste "Srpska"

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri je za "Ekspreš" rekao da je Tačijeva Demokratska partija Kosova (DPK) sa zakašnjenjem shvatila da ne može formirati buduću vladu Kosova.

Po njegovim rečima, saopštenje DPK svedoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da ta stranka po svaku cenu želi da ostane na vlasti pokušavajući da formira neku "sveobuhvatnu" vladu.

Bećiri je dodao da je DPK shvatila da će ostati u opoziciji, jer nijedna stranka ne želi da sklapa koaliciju s njom, prenosi "Ekspres".

"Ovog puta vladu formiraju oni koji imaju više poslanika u skupštini Kosova... Znači, buduću vladu formiraju DSK, Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo i Srbi, zajedno sa ostalim nesrpskim zajednicama", kazao je Bećiri.

Prethodno je potpredsednik pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca ocenio da je u pitanju "taktika" DPK, jer su uvideli da sigurno neće moći da budu u novoj vlasti.

"DPK sada zna sigurno da više neće moći da bude vlast, a za njih vlast podrazumeva imunitet od pravnog gonjenja i zbog toga pokušavaju da po svaku cenu taktiziraju", rekao je Konjufca u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova.

Prema njegovim rečima, to im "sigurno neće uspeti" jer blok DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo, zajedno sa nealbanskim zajednicama, čini većinu "i tu je kraj svega".

DPK je ranije saopštila da bi se politička blokada, nastala nakon izbora na Kosovu 8. juna, mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".

U saopštenju DPK se navodi da vlada koja ne bi imala podršku 80 poslanika, od ukupno 120 koliko ih ima u kosovskom parlamentu, mogla da uvede Kosovo u institucionalnu krizu.

Ta kriza ne samo što će dovesti do vanrednih izbora, "nego može proizvesti nepoželjno stanje koje bi koštalo Kosovo i građane", navodi se u saopštenju DPK koje je potpisao zamenik predsednika stranke Kadri Veselji, a prenose mediji u Prištini.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.