DS: Pronaći ćemo rešenje za kritike

Izvor: B92, 05.Apr.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Pronaći ćemo rešenje za kritike

Beograd -- Nada Kolundžija je izjavila da će biti pronađeno rešenje koja će biti u skladu sa stavom Venecijanske komisije i evropskim standardima.

Ona je inače i predsednica Radne grupe za izradu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, a ujedno i šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

Kolundžija je novinarima u parlamentu, povodom primedaba Venecijanske komisije na nacrt izmena Zakona, rekla da, po pitanju blanko ostavki, Venecijanska komisija sugeriše da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krajnje rešenje bude promena Ustava.

Ipak, Kolundžija je dodala i da je u prelaznoj fazi definisanje načina na koji poslanik može da podnese ostavku za nju prihvatljivo.

"Spremni smo da primenimo evropske standarde. Ukoliko je osnovni princip da poslanik nakon izbora slobodno raspolaže svojim mandatom, mi ćemo taj princip poštovati do kraja", naglasila je Kolundžija.

Što se tiče dodeljivanje mandata, stav Venecijanske komisije je, prema rečima Kolundžije, da se mandati poslanicima dodeljuju na osnovu redosleda i polaze od činjenice da je interes građana da tačno znaju za koga glasaju.

"Cilj nacrta zakona jeste da se promeni praksa podele mandata među kandidatima bez bilo kakve obaveze u odnosu na redosled na listi i da se ograniči praksa blanko ostavki koje izabrani poslanici daju svojim strankama. Amandmani su kratki, a ostale važne preporuke koje smo ranije izneli ostale su neispunjene", navodi se u mišljenju koje je Venecijanska komisija usvojila na sednici održanoj 25. i 26. marta, a koje je objavljeno na sajtu Komisije.

"Imaćemo sastanak Radne grupe na osnovu ovog mišljenja Venecijanske komisije i tragaćemo za rešenjem koje će u pravnom smisli biti odgovor na ono što je sugestija”, rekla je Kolundžija i dodala da će se i nakon toga ponovo obaviti konsultacija sa Venecijanskom komisijom kako bi se na kraju došlo do rešenja koja su joj prihvatljiva i koja su u skladu sa standardima EU.

Kolundžija je navela da je evropski standard i da kaznu za poslanika koji je promenio "političko odelo” izriču građani na izborima, a ne političke partije.

"Mi to prihvatamo”, rekla je Kolundžija i dodala da će poslanik biti slobodan da raspolaže svojim mandatom.

Venecijanska komisija ocenila je da nacrt izmena Zakona o izboru narodnih poslanika sadrži odredbe koje su "u suprotnosti sa evropskim standardima" i da bi zakonodavstvo trebalo da bude "dodatno poboljšano kako bi u potpunosti ispunilo demokratske standarde".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.