DS: Politička pozadina nereda

Izvor: B92, 11.Okt.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Politička pozadina nereda

Beograd -- Neredi koji su se desili tokom održavanja Parade ponosa imaju političku pozadinu, ocenjuju vladajuće stranke.

Divljanje huligana na beogradskim ulicama bilo je dobro organizovano i sinhronizovano, kaže ministarka pravde Snežana Malović.

"Parole koje su uzvikivane i napadi na sedišta stranaka ukazuju da je nasilje bilo politički inspirisano. Nedopustive su izjave pojedinih predstavnika pravoslavne crkve, nekih političara, ali i prilozi pojedinih medija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima su povećavane tenzije uoči same manifestacije", navodi ona.

Ministarka je istakla da će kako izvršioci krivičnih dela, tako i organizatori nereda na ulicama glavnog grada biti procesuirani.

Malovićeva je napomenula da je pored represivnih mera i najoštrijeg kažnjavanja nasilnika neophodno delovati preventivno i da je potrebno da se u taj proces uključe svi segmenti društva, prvenstveno porodica.

U vladajućoj koaliciji su svesni da bi jučerašnje nasilje na ulicama Beograda moglo negativno da se odrazi i na dalji tok procesa evorintegracija Srbije.

Funkcioner DS-a i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da jučerašnje nasilje ima političku pozadinu i traži da istražni organi pronađu organizatore i finansijere grupa koje su juče rušile Beograd.

"Nema nikave dileme da ove demonstracije imaju političku pozadinu. Jasno se vidi da se one organizuju kada je potrebno napasti neku evropsku vrednost u ovoj zemlji, bilo da se radi o ljudskim pravima, o procesu pridruživanja EU, o raščišćavanju sa sopstvenom prošlošću kada se procesuiraju ratni zločinci", rekao je Pajtić.

I dok vladajuće stranke tvrde da demonstracije imaju političku pozadinu, većina opozicionih stranaka optužuje državni vrh. Portparolka DS-a Jelena Trivan, međutim, odbacuje takve optužbe.

"Apsolutno ne mislim da možete inspiratore onoga što se juče desilo na bilo kakav način naći u DS-u i među nama. Mi smo jasno od tih huligana prepoznati kao njihovi glavni protivnici, a ne saveznici. Zna se ko su njihovi politički saveznici i gde ih oni traže - na desnici", ocenila je Trivanova.

Demokrate smatraju i da se država odbranila pokazavši snagu da se odupre militantnim grupama.

Pored toga što su mahom odgovornost za nerede prebacili na državne vlasti, opozicione stranke osudile su nasilje na ulicama Beograda, ali je za sada samo Čedomir Jovanović jasno imenuje krivce za haos u glavnom gradu. Više o otome čitajte u posebnoj vesti.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Malović: Nasilje je bilo politički inspirisano

Izvor: Blic, 11.Okt.2010

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović, rekla je za „Blic“ da je nasilje povodom LGBT parade bilo politički inspirisano i da su nedopustive izjave pojedinih političara i predstavnika crkve. .."Divljanje huligana na beogradskim ulicama bilo je dobro organizovano i sinhronizovano. Parole koje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.