Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Budućnost civilnog društva"

Beograd -- U Beogradu danas prdstavljena knjiga "Budućnost civilnog društva" Zorana Živković, bivšeg premijera.

Predsednik Centra za razvoj građanskog društva Milenijum Zoran Živković ocenio je danas da je ubistvo Zorana Đinđića dovelo u pitanje razvoj civilnog društva u Srbiji. Živković, bivši zamenik predsednika Demokratske stranke, postavio je pitanje da li građansko društvo ima budućnost u Srbiji u kojoj su "devalvirane institucije".

"Nemamo vladu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament nije formiran do kraja, nema predsednika Ustavnog suda. U ministarstvima finansija, privrede i zdravlja, postoje koordinatori. To su ljudi koji nemaju nikakvu legitimnost jer funkciju koordinatora ne poznaje Ustav Srbije", rekao je Živković.

Na promociji je ocenjeno da budućnost civilnog društva u Srbiji zavisi od toga da li država može da stvori pravni okvir i političke mehanizme za njegov nesmetan rad.

Urednik knjige "Budućnost civilnog društva" Žarko Paunović naveo je da je Zoran Đinđić prvi premijer Srbije koji je prihvatio da razgovara s predstavnicima civilnog društva.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja u okruženju čija vlada u svom procesu političke modernizacije gotovo i da ne pominje civilno društvo.

"U strategiji razvoja zemlje civilnog društva gotovo da nema. Ima, čast izuzecima, u pojedinim ministarstvima sektora koji se tim bave zato što to moraju zbog međunarodnih organizacija", kazao je Paunović.

On je naveo da se knjiga sastoji iz Đinđićevih govora i tekstova o stanju civilnog društva u Srbiji, ali i tekstova profesora Fakulteta političkih nauka Vukašina Pavlovića, Zorana Stojiljkovića i Srećka Mihailovića iz Instituta društvenih nauka.

Paunović je naveo da je cilj knjige da podstakne razgovor i pokrene "priču o civilnom društvu koja je prekinuta posle smrti Zoran Đinđića".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.