Boljevićeva:Dokazati loš rad sudija

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljevićeva:Dokazati loš rad sudija

Beograd -- Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je ocenila da EK očekuje od nadležnih u Srbiji da naprave plan kojim će otkloniti nedostatke u izboru sudija.

Ona je u emisiji "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" kazala da sudija koji nije dobro radio svoj posao ne treba više da bude na toj funkciji, ali da mu je pre toga potrebno predočiti jasne dokaze njegovog lošeg rada.

Za Društvo sudija nije strašno što je došlo do grešaka u procesu izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudija, ali je strašno što nadležni ne rade ništa da to otklone, ističe predsednica Društva sudija.

"Ne mislimo mi da treba sve sudije da se vrate, ako je bilo reizbora i ako se uoči da postoje oni koje ne bi trebalo vratiti. Mi smo uvek bili protiv toga sa se izjednačavamo sa sudijama koje su nedostojne, lenje ili se u bilo kom smislu ponašaju tako da ne zaslužuju da budu sudije, ali smo za to da se to uradi u nekom postupku, da se dokaže", kaže Boljevićeva.

Predsednica Društva sudija ne spori da sudski procesi u Srbiji traju mnogo duže nego što bi trebalo, ali tvrdi da to nije odgovornost sudija.

Dragana Boljević: Ljudi izjednače dužinu trajanja postupka sa sudijom, a sudija ima 600 predmeta i ne može brže da radi.

Jugoslav Ćosić: Imate pravo da se pobunite ili ćutanjem preuzimate odgovornost i za tu sporost.

Dragana Boljević: Složila bih se s vama.

Jugoslav Ćosić: Ćutali ste? Niste pravili proteste?

Dragana: Mi smo napisali knjigu.

Jugoslav Ćosić: Jedno je naučni skup, a drugo protest. Ako ne možete da uradite nešto što društvo traži od vas, onda to kažete, a ako ćutite, preuzimate odgovornost za to što niste uradili.

Dragana Boljević: Slažem se sa vama. To bi mogla verovatno da bude poruka svim sudijama koji su reizabrani i rade u nemogućim uslovima.

Boljevićeva tvrdi da nova mreža sudova neće doneti napredak u kvalitetu suđenja. Ona priznaje da će procesi možda biti brži, ali navodi da se njima neće rešavati problemi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dragana Boljević: Dokazati loš rad sudija

Izvor: Blic, 04.Maj.2010

Evropska komisija očekuje od srpskih vlasti plan kojim će se otkloniti nedostaci u izboru sudija, izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević za televiziju B92...Ona se u emisiji "Intervju sa Jugoslavom Ćosićem" složila da sudija koji nije dobro radio svoj posao ne treba više...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.