Blic: Nikolić preuzima SRS od Šešelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic": Nikolić preuzima SRS od Šešelja

BEOGRAD - Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, krenuo je u ozbiljnu reformu stranke, a samim tim i u „konačni obračun" sa liderom iz Haga Vojislavom Šešeljem. Na to ukazuje Nikolićeva odluka da, uprkos programskim načelima SRS i Šešeljevom čuvenom testamentu, poslaničku grupu SRS u Skupštini dovede do toga da glasaju za sporazum sa EU i time praktično za integraciju Srbije u EU, piše "Blic".

Iznenadna spremnost radikala na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju sa vladajućom većinom i najava da će prihvatiti SPP zaprepastila je samo one koji ne prate unutrašnja događanja u najvećoj opozicionoj stranci i njeno raslojavanje na najmanje dva krila: pristalice Vojislava Šešelja koje sa skupštinske govornice kunu sve koji pristanu na saradnju sa liderom demokrata Borisom Tadićem i na pristalice Tomislava Nikolića koji je skinuo Šešeljev bedž sa revera. I mada za sada nije sasvim izvesno da li će svi poslanici SRS glasati za ratifikaciju SPP, ključni potez je već povučen.

"Prihvatanje SPP je krupna promena za radikale ne samo programski, već i u odnosu na sve što su radili i govorili u predizbornim kampanjama. SRS je s vremenom ublažavala stavove u odnosu na svoj program s početka devedesetih godina, ali nikada nije ovako jasno rekla da je za EU. Čini mi se da prisustvujemo liberalizaciji i modernizaciji ove stranke i da SRS nastoji da postane kredibilan partner za razliku od svoje dosadašnje uloge antisistemske partije"; kaže za Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbija".

Promena strateškog političkog opredeljenja SRS naročito je vidljiva ako se prisetimo Šešeljevog testamenta u kome je uputio zahtev svim radikalima da nikad ne pristanu na ulazak Srbije u EU i da se tome oštro suproTstavljaju, jer su tamo „koncentrisani svi tradicionalni srpski neprijatelji".

Politički analitičari smatraju da Nikolić, suočen sa neposlušnošću jednog broja vodećih ljudi u stranci, mora da promeni taktiku partije ako želi da u njoj sačuva svoj uticaj, opstane i odbrani se od Šešelja. Najljući protivnici Tomislava Nikolića u stranci jesu Nataša Jovanović, Dragan Todorović, Gordana Pop-Lazić, Zoran Krasić i Vjerica Radeta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.