Izvor: Blic, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznis-forum u SRJ

Biznis-forum u SRJ

BEOGRAD - Koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek najavio je juče da bi u septembru u Beogradu trebalo da se održi 'biznis-forum radi promovisanja i privlačenja investitora u Jugoslaviju'.

Busek je nakon razgovora sa premijerom Srbije Zoranom Đinđićem istakao da činjenica da se SRJ kasnije priključila projektima Pakta ne znači da ona ima mali značaj u njihovoj realizaciji. On je naglasio značaj regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferencije o Dunavu, koja treba da se održi krajem maja i koja ima cilj 'ne samo da olakša saobraćaj na Dunavu, već i drumski saobraćaj u regionu'. Busek je dodao da Pakt očekuje saradnju sa saveznim i republičkim vlastima i u pravnoj oblasti i u oblasti telekomunikacija.

Zoran Đinđić je rekao novinarima nakon sastanka da je razgovarano o projektima osposobljavanja Dunava kao sredstva za razvoj transporta, turizma i unapređenje saradnje podunavskih zemalja. Prema njegovim rečima, poboljšanje saradnje zemljama u regionu predviđeno je i projektom izgradnje autoputa Niš-Dmitrovgrad i idejom da se do početka Olimpijade u Grčkoj završi autoput koji bi povezivao Evropu sa Grčkom.

Busek je posle sastanka sa potpredsednikom jugoslovenske vlade Miroljubom Labusom izjavio da će od aprila ove godine SRJ biti predsedavajuća Procesa za saradnju jugoistočne Evrope.

Labus je podržao prioritete Pakta u narednom periodu, koji se odnose na trgovinu, investicije u infrastrukturu, a posebno na saradnju u energetskom sektoru.

Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanović najavio je posle sastanka sa Busekom da će SRJ 'nastojati da najveći deo vremena posveti unapređenju saradnje među zemljama regiona u suprotstavljanju organizovanom kriminalu, ilegalnoj trgovini ljudima, švercu alkohola, narkotika i oružja'. J.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.