Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez otvaranja mosta u Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Suspendovana odluka regionalne policije u Kosovskoj Mitrovici da se most otvori za celodnevni saobraćaj, saznaje Fonet.

Glavni štab policije UNMIK-a u Prištini suspendovao je odluku prema kojoj je civilni saobraćaj preko glavnog mosta od danas trebalo da bude otvoren 24 časa dnevno. Prema planu postepenog otvaranja mosta za civilni saobraćaj, UNMIK je predvideo da centralni most u Kosovskoj Mitrovici bude otvoren preko čitavog dana.

Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stotina Srba je i danas, dvadeseti dan zaredom, protestovalo zbog odluke međunarodne administracije da most otvori za civilni saobraćaj.

Pretnje predsedniku opštine

Predsednik opštine Kosovo Polje Skender Zogaj izjavio je za FoNet da mu ekstremisti i kriminalci prete likvidacijom zbog njegovog zalaganja da u ovu opštinu vrati Srbe i Rome.

"Kontaktiram sa svim Srbima i želim da ih uverim da ću učiniti sve da proterane vratimo i omogućimo im slobodu kretanja i bezbednost u onoj meri u kojoj je imaju Albanci", rekao je Zogaj. On je dodao da "nažalost ulicama još šetaju kriminalci i estremisti".

Zogaj je rekao da Srbi moraju biti ravnopravni sa Albancima i imati potpunu slobodu kretanja, a kao glavni razlog zašto nije tako naveo je da se u industrijskoj zoni od Prištine do Kosova Polja "svakodnevno muvaju lokalnom stanovništvu nepoznati ljudi koji navodno sklapaju nekakve poslove". "Nivo bezbednosti za Srbe za sada je dobar, ali ne i zadovoljavajući", rekao je Zogaj i procenio da će biti tako sve dok se kriminalci i ekstremisti ne uklone sa ulica.

Zogaj je do dolaska na funkciju predsednika opštine radio kao novinar albanskog dnevnika Rilindija, a bio je i saradnik srpskog lista "Jedinstvo". Postao je predsednik opštine kao jedan od prvaka Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Dvojica Srba u Vladi Kosova

Dvojica Srba imenovana su na dužnosti zamenika ministara u Vladi Kosova, potvrđeno je Beti u u Ministarstvu za povratak i zajednice.

Na funkciju zamenika ministara za obrazovanje, nauku i tehnologiju imenovan je Dragiša Mirić, koji će tu funkciju preuzeti danas, dok će Dragan Kukureković na dužnost ministra za lokalnu samoupravu stupiti u ponedeljak. Mirić i Kukureković su do sada radili u Ministarstvu za povratak.

Mirić je inače i potpredsednik novoformirane Srpske demokratske stranke za Kosovo i Metohiju, a Kukureković predsednik Glavnog odbora. Mirić i Kukureković su na te funkcije u Srpskoj demokratskoj stranci Kosova i Metohije izabrani na osnivačkoj skupštini stranke koja je održana 26. juna na Brezovici. Osnivač i predsednik te stranke je ministar za povratak i lokalne zajednice u kosovskoj vladi Slaviša Petković. Mirić je bio radnik Jugopretrola, a Kukureković fabrike baterija IBG Gnjilane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.