Besesku: čuo sam „Glas“

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besesku: čuo sam „Glas“

08.08.2012. -

Predsednik Rumunije se još nije do kraja oporavio od rezultata referenduma na kojem je više od 7 miliona Rumuna glasalo za njegovu ostavku, i ponovo je u žiži skandala. I pored toga što još uvek ne može da se vrati u predsednički dvorac, on je već našao krivca za političku nestabilnost i verovatno, sopstvenu nepopularnost. Ali to nema nikakve veze ni s ekonomijom, ni s politikom. Glavni protivnik Beseskua je ispao „Glas Rusije“.

Ispostavlja se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << upravo ruska radiostanica tera politikologe i političare, ekonomiste i investitore da posumnjaju u normalnost rumunskih vlasti. Ali politikolozi se sada pitaju da li je normalan sam Besesku.

Predsednik Rumunije Trajan Besesku je čuo „Glas Rusije“. Reklo bi se da redakcija radija na rumunskom jezuku može biti ponosna na to da je predsednik jedne suverene evropske države sluša. Alu u ovoj situaciji nema mesta za emocije.

Trajan Besesku je nedelju dana posle ponižavajućeg impičmenta – 87% glasova za ostavku – nazvao jednog od krivaca svog neuspeha. I kako se to često dešava, razlog je političar video ne u neuspesima svoje ekonomske politike, ne u potiranju političkih sloboda i banalnom umoru Rumuna. Ne. Razlog za sve je rad novinara „Glasa Rusije“. Evo šta je Besesku izjavio za nacionalnu televiziju:

- Poslednji put pozivam medije. Prestanite da bunite narod! Video sam mnoge analitičare (neki od njih su profesori) i veoma mnogo novinara, koji dosledno prihvataju i vrše instrukcije koje dobiju preko radija „Glas Rusije“. Teško mi je da zamislim kakva će šteta biti naneta Rumuniji, ako se nastavi taj proces dezinformacije koji je zasnovan na pozajmljenim idejama od „Glasa Rusije“. Možda je bolje uzimati ideje iz zapadne štampe? Ona je istinitija i nama bliža. Veoma sam zabrinut nastavkom ove krize i načinom na koji se prenose lažne poruke, poruke koje drže narod u neizvesnost. Niko na televiziji ne želi da govori shodno zakonima rumunske države, svi rade po instrukcijama dobijenim preko „Glasa Rusije“.

Izjave gospodina Besesku su faktički osuda za rušenje državnosti Rumunije. Ali osnovanost za to je sumnjiva. Lepo je osećati svoj medijski uticaj u Rumuniji, ali istine radi – „Glas Rusije“ se u Rumuniji ne čuje. Postoji samo veb sajt „Glasa Rusije“ na rumunskom jeziku, čija će se popularnost, nadamo se, povećati. Ali govoriti o instrukcijama za političare i stvaranju negativnog lika zemlje – to je van pameti.

Pa ipak, i pored osuda, „Glas Rusije“ je spreman da da reč samom gospodinu Besesku. Predsednik radiokompanije Andrej Bistricki je ponudio šefu Rumunije dijalog:

- Prija nam pažnja koju nam ukazuje predsednik Rumunije. Smatramo da je to visoka ocena našeg rada. Ali želeli bismo da naglasimo da je „Glas Rusije“ nezavisna, objektivna radiostanica koja se trudi da se pridržava svih pravila novinarske etike. To znači da dajemo mogućnosti svim stranama ovog ili onog procesa da se izraze. I ovog puta želeli bismo da se obratimo predsedniku Trajanu Besesku sa predlogom da govori za našu radiostanicu, na stranicama našeg sajta. Garantujemo da ćemo u potpunosti izložiti njegovu tačku gledišta.

Predsednik „Glasa Rusije“ nije dramatizovao izjave gospodina Besesku, i pored otvoreno neprijateljskog karaktera, primetivši da je za bilo kog političara normalna nervoza zbog kritike u medijima. Ali politikolog Vladimir Bruter je otvoreno nazvao to pokušajem mešanja i pritiska na novinare:

Predsednik Besesku je poznat po svojim neuravnoteženim izjavama. Tim pre što njegovi unutrašnjim problemi nisu nikako povezani sa „Glasom Rusije“. Besesku veoma voli da se meša u poslove u koje ne bi smeo da se meša. Besesku veoma voli da prenosi svoje probleme na neke tamo snage. A nikakvih tajnih snaga nema.

Da podsetimo, Trajan Besesku je faktički izgubio referendum za impičment. Više od 87% glasova je bilo za njegovu ostavku. Ali izlaznost je iznela samo 46%, a bilo je potrebno više od 50%. Ustavni sud zemlje sada provereva spiskove birača. I Besesku je ponovo na korak od neuspeha. Odluka će biti objavljena krajem avgusta. „Glas Rusije“ je pratio i pratiće političku situaciju u Rumuniji.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.