Izvor: Blic, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd da ne propusti ovu šansu

Beograd da ne propusti ovu šansu

Vlasti Srbije ne bi trebalo da propuste priliku da se ozbiljno i konstruktivno posvete predlozima specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija i da na razgovorima o tim predlozima u predstojećim nedeljama iznesu svoje predstave o mogućim dopunama i izmenama, poručio je Andreas Cobel, ambasador Nemačke u Beogradu.

On je, nakon Ahtisarijeve posete Beogradu, u izjavi za 'Blic' ponovio da Nemačka kao predsedavajuća EU izričito podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ahtisarijevu nameru da se u narednom periodu vode intenzivni razgovori između obe strane i pozvao predstavnike Beograda i Prištine da ozbiljno i bezrezervno doprinesu tim razgovorima.

- Predsedništvo EU smatra da će rešenje statusa Kosova na odlučujući način doprineti obezbeđenju stabilnosti regiona i biti važan korak na putu približavanja Srbije, Kosova i čitavog regiona evropskim i evroatlantskim strukturama - ocenio je Cobel.

On nije želeo da komentariše predlog DSS kako bi Srbija trebalo da se odnosi prema zemljama koje prihvate nezavisno Kosovo, uz ocenu da ne želi da iznosi svoj stav o unutrašnjopolitičkim razmatranjima jedne stranke.

Cobel je ponovio da je u vitalnom interesu Srbije da se što pre formira jaka demokratska vlada. Upitan da li postoji mogućnost da se članice EU slože oko toga da se pregovori sa Srbijom nastave iako Ratko Mladić nije izručen Hagu, ali pod uslovom brzog formiranja vlade Srbije, Cobel je rekao:

- Na standardna pitanja daju se standardni odgovori. Vlada Srbije mora da na uverljiv način dokaže da ispunjava svoje međunarodne obaveze. Onda ćemo videti šta i kako dalje!

I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.