Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ahtisarija nema ko da primi"

Beograd, Berlin -- Miloš Aligrudić kaže da Marti Ahtisari dolazi preuranjeno jer vlada nije formirana, Ahtisarijev portparol bez komentara.

"Prema Ustavu, vlada Srbije, koja još nije formirana, jedina vodi spoljnu politiku", rekao je funkcioner DSS-a i dodao da Ahtisari računa da, kada uruči svoj predlog Beogradu i Prištini, od toga trenutka neki njegovi zamišljeni rokovi počinju da teku.

"Mislim da bi to bilo neodgovorno i nekorektno. Mislim da u tom smislu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s obzirom na ustavne rokove za formiranje vlade, ne postoji tolika potreba za žurbu", rekao je on.

"Vlada Srbije trenutno nema kapacitet da odgovori na bilo koje pitanje koje se postavi, i to ide u prilog, ne premijeru Vojislavu Koštunici, ne DSS-u, već Srbiji", kaže Aligrudić i dodaje da beogradski pregovarački tim ne proističe iz Skupštine Srbije, nego iz Vlade, koja ima problem s legitimnošću u tom delu.

"Srbija ima pregovarački tim, ali je on suštinski i formalno doveden u pitanje", naveo je Aligrudić, kao i da Ahtisari mora da shvati "da tri-četiri nedelje ne znače ništa."

A portparol DSS-a Andreja Mladenović izjavio je i da je "sramno i za osudu" to što specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari ne želi da sačeka konstituisanje nove vlade Srbije pre nego što predstavi predlog rešenja za pitanje statusa Kosova.

"Sve ovo liči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države koja će da uradi sve što joj se naloži. Mi ne možemo da komuniciramo na taj način. Pitanje je da li bi se Ahtisari usudio da se ovako ophodi prema nekoj drugoj evropskoj državi - mislimo da ne bi", rekao je Mladenović.

Durlo: Premijerova procena ustava

Portparol specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova Remi Durlo odbio je danas da komentariše odluku premijera Srbije da se ne sastane sa Martijem Ahtisarijem i izjave političara da je poseta Ahtisarija Beogradu "preuranjena".

"Uvek smo najavljivali da ćemo bez odlaganja doći u Srbiju posle izbora. Nismo pominjali da mora da postoji vlada", rekao je on, dodajući da su komentari iz Beograda "zasnovani na premijerovoj proceni Ustava".

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je izjavio da saveznici u NATO-u podržavaju rokove i predloge za status Kosova koje će izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari predstaviti srpskoj i albanskoj strani 2. februara.

Čelnik NATO-a je tokom posete Makedoniji rekao da je KFOR spreman za svaku mogućnost: "Niko na Kosovu ne sme da se zavarava da može KFOR staviti na probu - a to važi kako za većinu, tako i za manjinu."

"Ne praviti od Ahtisarija neprijatelja"

Šef Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da postoji verovatnoća da se beogradski pregovarački tim neće sresti sa Ahtisarijem, a da je to posledica vakuuma koji je nastao od izbora do formiranja nove vlade.

On je upozorio da to neće sprečiti Ahtisarija da Prištini preda plan i smatraće se da od tog trenutka teče vreme kada srpska strana treba da odgovori na taj plan.

"Mislim da bi o svemu tome trebalo dobro razmisliti, jer nama u ovoj fazi sigurno nije u interesu da od Ahtisarija pravimo većeg neprijatelja nego što jeste", rekao je Ivanović.

"Koštunica ne može da se izvuče iz priče o Kosovu"

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović ocenjuje da Koštuničina odluka da se ne sastane sa Martijem Ahtisarijem "nije razumna".

"Takav stav ne pomaže rešavanju problema Kosova, već samo odlaže stvari. Koštunica je kao kopredsednik pregovaračkog tima bio u obavezi da primi Ahtisarija", kaže on.

"Mislim da Koštunica ne može da se izvuče iz ove priče o Kosovu, niti može to da prevali na nekog drugog. On mora da učestvuje u tim razgovorima dok god ne bude formirana nova vlada", kaže on.

"Ovo liči na vreme iz 90-ih, kada smo takođe odbijali mnoge predstavnike međunarodne zajednice, misleći da time nešto postižemo, a u stvari, mislim da time samo gubimo”, rekao je za B92 Pavlović.

"Vlada legalna, ali bez legitimiteta"

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da je aktuelna vlada i dalje legalna, ali da je izgubila legitimitet.

"Vladi Srbije nije prestao mandat, ali izbori su održani i konačni rezultati su saopšteni. U toku su procedura konstituisanja skupštine i konsultacije o formiranju vlade", kaže on.

"Zbog toga se može reći da Vlada nema legitimitet za obavljanje svih redovnih funkcija i da bi u aktuelnoj situaciji trebalo da se ponaša kao da joj je prestao mandat, tj. da obavlja samo tekuće poslove", rekao je Vučetić.

Mediji: Još lošije pozicije

Nemački mediji u današnjim komentarima kritikuju odbijanje predsednika Vlade Srbije da se sastane sa posrednikom Martijem Ahtisarijem, uz ocenu da Srbija tim potezom dolazi na još lošije pozicije kada je reč o određivanju budućeg statusa Kosova.

"Frankfurter algemajne cajtung" smatra da je Koštuničino držanje "u skladu sa šemom beogradske politike" i ukazuje da je "Koštunica godinama zanemarivao razvoj na Kosovu, iako Beograd ima opravdane interese u Pokrajini - status srpske manjine, zaštitu pravoslavnih crkava i manastira, kao i pitanje koliki je udeo Kosova u inostranom dugu Srbije”.

"No, kako Koštunica službeno zastupa delom međunarodno pravno, delom mitski zasnovanu poziciju da će Kosovo uvek ostati deo Srbije, njegova vlada je zapostavila ova konkretna pitanja", piše "Frankfurter algemajne".

List "začuđujućim" naziva "poverenje koje pojedini srpski političari gaje prema Moskvi i još poručuju Ahtisariju da Ruse ne može da napravi budalama time što će lukavo da izostavi reč nezavisnost iz svog plana".

"No, na kraju će biti prevareni oni Srbi koji još veruju da načelno postoji prijateljstvo među narodima i posebno da postoji rusko-srpski savez", zaključuje "Frankfurter algemajne".

"Berliner cajtung" navodi da Koštunica "formalno ima pravo (što odbija susret sa Ahtisarijem), tim pre što je otvoreno ko će biti naredni šef vlade".

"Da premijer u odlasku pregovara o pitanjima suvereniteta, nije u skladu sa demokratskim standardima koje upravo zapadni političari stalno traže od Srbije", navodi "Berliner cajtung".

No, list ukazuje da Beograd zapravo "uopšte ne želi da razgovara o Ahtisarijevom planu, tim pre što on sadrži plan postepenog sticanja nadzirane nezavisnosti za Kosovo".

"No, ovakvo (Koštuničino) odbojno držanje znači zanemarivanje realnih odnosa moći na Balkanu osam godina nakon vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju i zato ono ne ide u prilog srpskim interesima", ocenjuje "Berliner cajtung".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.