10 inkubatora za KC Vojvodina

Izvor: B92, 11.Nov.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 inkubatora za KC Vojvodina

Novi Sad -- Kliničkom centru Vojvodina predato je deset novih inkubatora koje je, u okviru akcije Fonda B92 "Bitka za bebe", poklonila Industrija mesa "Matijević".

To je pojedinačno najveća donacija u okviru akcije, u kojoj je do sada prikupljeno više od stotinu tih uređaja za zbrinjavanje prerano rođenih beba u porodilištima širom Srbije, rekao je novinarima predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Napominjući da bi do kraja akcije trebalo da bude nabavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupno oko 150 inkubatora, on je istakao da bi tako bio ostvaren cilj, a to je da se postavi osnova da problem nedostatka te vrste opreme u srpskom zdravstvu bude "sistemski rešen".

U ime jedne od najznačajnijih domaćih industrija mesa, porodične kompanije "Matijević", Zoran Matijević je izrazio zadovoljstvo zbog učešća u toj humanitarnoj akciji i apelovao na ostale privredne subjekte u zemlji da joj se pridruže.

„Čini mi se da se prekretnica ka uspehu akcije upravo dogodila tog 19. septembra kada se kompanija gospodina Matijevića priključila borbenim redovima. Osim što je ova velikodušna donacija izazvala veliku pažnju javnosti, ona je podstakla i mnoge druge ljude dobre volje da daju svoj doprinos. Danas smo, nošeni tim dobrim talasom, obezbedili više od planiranih sto inkubatora, a možemo uskoro očekivati i porudžbinu novog kontingenta kojom ćemo dodatno podići kvalitet opreme u zdravstvenim ustanovama širom Srbije", rekao je Matić.

Iako je uz Milana Popovića, Industrija mesa „Matijević" najveći donator u okviru ove akcije, gospodin Milan Jozanov, direktor IM „Matijević" je u svom izlaganju bio veoma skroman:

„Drago nam je kada možemo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, u ovom slučaju našim malim borcima. Kada smo moji saradnici i ja saznali za ovu akciju, rešili smo da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Iskreno se nadamo da će se i ostale kompanije priključiti i biti deo ove lepe akcije."

Vršilac dužnosti upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Dragan Budakov je napomenuo da se u tom novosadskom porodilištu godišnje obavi od 6.500 do 6.800 porođaja, kao i više od 5.000 ginekoloških operacija i naglasio da će ovaj vredan poklon znatno olakšati rad te zdravstvene ustanove.

Budakov se duboko zahvalio Industriji mesa „Matijević" na dobročinstvu i Fondu B92 na pokretanju i sprovođenju u delo ove humanitarne akcije:

„Ovom donacijom su na duže vreme rešeni problemi sa kojima smo se suočavali usled nedovoljnog broja inkubatora na našoj klinici."

Novosadsko porodilište, popularna "Betanija", do sada je imalo 20 inkubatora, od kojih je polovina pri kraju svog radnog veka, tako da će ova donacija zadovoljiti trenutne potrebe te ustanove, u kojoj se godišnje prevremeno rodi od 800 do 900 beba ili onih s manjom telesnom masom, što zahteva upotrebu inkubatora.

U okviru akcije Fonda B92 "Bitka za bebe" ranije je Dečjoj bolnici u Novom Sadu predato deset inkubatora, kao i u još 16 porodilišta u drugim gradovima Vojvodine.

Na početku akcije cilj je bio da se za teritoriju Vojvodine nabavi za sve zdravstvene institucije 36 inkubatora i taj broj je realizovan i to u potpunosti od kompanija koje rade na teritoriji pokrajine.

Veran Matić je pozvao da sada nadležne institucije, Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, realizuju ostale potrebe vezane za neonatologije i porodilišta, nabavljajući ostalu neophodnu opremu, kao i da napravi dugoročan plan za obnavljanje inkubatora kako se ne bi nikada više došlo u situaciju kao što smo imali da se radi sa prastarim inkubatorima.

Matić je dodao da će do kraja akcije najverovatnije biti obezbeđeni inkubatori i za subotičko porodilište, koje je naknadno iskazalo potrebu za tim.

Akcija „Bitka za bebe" će nastaviti borbu za mališane u ovom obliku do 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođenih beba. Tog dana će u Domu Narodne skupštine biti upriličena svečanost pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, na kojoj će biti uručena priznanja svim hrabrim borcima koji su svojim zalaganjem doprineli uspehu ove akcije, kao i ordenje svim kompanijama i pojedincima koji su svojim donacijama omogućili kupovinu neophodnih inkubatora.

Nakon 17. novembra, „Bitka za bebe" će prerasti u fondaciju, koja će i ubuduće pružati pomoć zdravstvenim institucijama širom Srbije u borbi za živote prevremeno rođenih beba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.