Vukosavljević: Slika nije nestala

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2017, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Slika nije nestala

Ministar kulture Vladan Vukosavljević demantovao je da je ukradena slika čuvenog umetnika Petra Lubarde "Industrijalizacija" i novinarima u Domu sindikata pokazao da se ona i dalje nalazi u tom objektu.

Vukosavljević je rekao da vrednost tog dela, za koje list "Blic" tvrdi da vredi milion evra, nije poznata jer vrednosna procena nije utvrđena.

Formalno-pravno, rekao je Vukosavljević, pomenuto umetičko delo nije kulturno dobro, ali je, dodao je, svakako od izuzetnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << značaja za srpsku kulturu. Reč je, ukazao je, o umetničkom delu u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije u čijem je vlasništvu i Dom sindikata.

Privatna firma koja radi na rekonstrukciji Doma sindika, samo je zakupac, koji je dužan da brine o svim vrednostima kao što su Lubardina slika, ali i jedinstvene orgulje i drugi predmeti, istakao je ministar.

Podsetimo, "Blic" je ranije objavio da je čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", koja je decenijama bila u Domu sindikata, nestala. Ovaj beogradski list je u današnjem izdanju podsetio da je dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", i dalje navodi da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture. Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta, međutim, čuvanom Lubardinom umetničkom delu, vrednom više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani,tu se gubi svaki trag, naveo je ovaj list.

Autor: Tanjug, Blic

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.