Viši standardi za banke matičnih ćelija

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viši standardi za banke matičnih ćelija

Sve banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji moraće da se usklade sa najnovijim propisima koje je izdala Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja, što podrazumeva i da moraju da poseduju NetCord-FACT sertifikat.

To se navodi u obaveštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, koje je prosledjeno na adrese banaka matičnih ćelija u Srbiji. Ovaj sertifikat garantuje izrazito visok kvalitet usluga i propisuje vrlo stroge procedure prikupljanja matičnih ćelija na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << porodjaju, transporta i analize uzoraka, zamrzavanja i njihove naknadne primene za potrebe lečenja.

Nedavno je usvojen novi Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji uređuje uslove za postizanje kvaliteta i sigurnosti u toj oblast i primenu kod ljudi. Srbija je jedna od retkih zemalja koja još uvek nema sopstvenu banku matičnih ćelija pupčanika i roditelji koriste usluge stranih banaka koje uzorke čuvaju van Srbije.

Trend rasta čuvanja matičnih ćelija je posebno prisutan u zemljama koje imaju slabiju zdravstvenu zaštitu. Oblast matičnih ćelija je visoko regulisana u zemljama EU, jer se trenutno koriste u lečenju više od 80 bolesti, dok se u svetu sprovodi rekordan broj kliničkih istraživanja na temu lečenja matičnim ćelijama.

Krv iz pupčane vrpce novorodjenčeta je bogata matičnim ćelijama koje mogu da se transformišu u razne vrste ćelija u organizmu. One se koriste za lečenje raznih bolesti, pre svega krvnog i imunog sistema, nervnog sistema i metaboličkih poremećaja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.