Video-pauk van zakona

Izvor: Blic, 31.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video-pauk van zakona

Nacionalna konferencija o parkiranju, održana u Novom Sadu, imala je pomalo neočekivani epilog: predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova naveo je da i video-pauk i upotreba lisica za vozila zarad kažnjavanja vozača koji koriste, a ne plaćaju parking, nisu jasno definisani zakonom i podzakonskim aktima, čime su faktički dovedene u pitanju investicije „Parking servisa” u nabavku ove opreme, za koju je plaćeno više od milion dinara.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić istakao je da za primenu video-pauka problem predstavlja nedorečenost zakona koji regulišu ovu oblast, dok za upotrebu lisica policija ne može da prenese nadležnost na grad u delu „u kome ni sama nije nadležna”. On je na konferenciji rekao da upotreba lisica nije utvrđena zakonom, već će biti definisana podzakonskim aktima, ali da tu postoji problem, jer je policija zadužena za upotrebu lisica u slučajevima kada vozilo ometa nesmetano odvijanje saobraćaja ili ga ugrožava.

- Međutim, problem je što postoji namera da se lisice koriste u slučaju vozila koja ne plaćaju parkiranje, a policija nema ovlašćenja u tom delu, pa ne može ni da ih prenese na organe lokalne samouprave - naglasio je Rebić.

On je dodao da je problematična i delatnost video-pauka, jer zbog nepreciznosti Zakona o bezbednosti u saobraćaju, Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o elektronskom potpisu, samo rešenje koje policajac šalje u elektronskom obliku ima svoju važnost, dok odštampani materijal gubi pravnu snagu.

- Zakon o elektronskom potpisu podrazumeva da elektronski dokument, a u ovom slučaju rešenje o uklanjanju vozila, ima važnost samo dok se u tom obliku prezentuje. Problem nastaje kada to rešenje treba uručiti jer, kada službenik „Parking servisa” to odštampa, ono više nema snagu elektronskog rešenja, jer se više ne smatra elektronskim dokumentom. U jednom trenutku država izlazi iz okvira postojećih zakona i to treba premostiti. Mi se opet nalazimo u jednom zatvorenom krugu iz kojeg nisam siguran na koji način možemo izaći, a uložene su pare - izrazio je zabrinutost zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Član Gradskog veća Siniša Bubnjević, pak, tvrdi da je zakonopisac „nepotrebno zakomplikovao” primenu odredaba i da će se sve to rešiti bolje kada se nadležnosti prenesu na lokalnu samoupravu.

- Elektronski potpis nije poznat od juče i nije tačno da se video-pauk ne može pustiti u funkciju. Pa, dobijaju se izveštaji iz banke na kojima piše da je punovažan dokument. Treba samo primeniti pozitivne propise. Što se upotrebe lisica tiče, sve što treba jeste da se policija zvanično ogradi da nemaju ingerencije nad tom delatnošću i da to preuzme gradska uprava. E sad, koliko ćemo na to čekati, to je već pitanje za MUP - zaključio je Bubnjević.

Ferko: Nabavka prema najavama zakonodavca

Direktor „Parking servisa” Ivan Ferko navodi da je preduzeće opremu za video-pauka i više od 80 lisica nabavilo prema najavama zakonopisca, koji je dao uveravanja da će se u novom zakonu naći ove dve novine.

- Nadamo se samo da će ovi problemi biti prevaziđeni i da nećemo doći u situaciju da kažemo da su nabavke lisica i video-pauka bile promašena investicija. Na kraju, nismo ovu opremu naručivali na svoju ruku, pa očekujemo i rešenje - navodi Ferko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.