Uzajamna podrška evrointegracijama

Izvor: RTS, 27.Okt.2009, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzajamna podrška evrointegracijama

Korist od intenziviranja srpsko-turske saradnje imaće Balkan, ali i čitava Evropa, poručili predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul, koji su posetili Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu i Kapelu mira u Sremskim Karlovcima.

Predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul izjavili su da se dve države uzajamno podržavaju u procesu evropskih integracija, i da će korist od intenziviranja srpsko-turske saradnje imati Balkan, ali i čitava Evropa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Tadić je na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, koju je posetio sa turskim kolegom, izjavio da nerešena pitanja na Balkanu mogu biti trajno rešena samo integrisanjem čitavog regiona u EU.

"Integrisanje u EU je suštinsko mirovno rešenje za sve narode koji žive u Evropi. EU, kao najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, jeste jedini prirodan i pravi strategijski cilj za naše zemlje", rekao je Tadić.

Srbija i Turska, prema njegovim rečima, i pored toga što nemaju istovetno mišljenje po svim pitanjima, imaju obavezu prema svojim građanima i čitavom regionu da u najvećoj mogućoj meri produbljuju svoje političke i ekonomske odnose.

"Nemamo o svim pitanjima istovetno mišljenje, ali to ne znači da nemamo obavezu i htenje da gradimo najbolje moguće odnose među našim zemljama", rekao je Tadić.

Predsednik Turske je naglasio da će saradnja njegove zemlje i Srbije biti na dobrobit čitave Evrope.

Prema njegovim rečima, turski poslovni ljudi su pokazali veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju, i postoje velike šanse da dve države u budućnosti imaju snažnu ekonomsku saradnju.

"Srbija i Turska imaju zajedničku istoriju. Između Srbije i Turske postoje tradicionalno dobri odnosi i nastojimo da ih dodatno poboljšamo", rekao je predsednik Gul.

Dvojica predsednika posetili su i Kapelu mira u Sremskim Karlovcima, podignutu na mestu na kome je 1699. godine potpisan mirovni sporazum između Otomanske Imperije sa jedne i Austrije i njenih saveznika sa druge strane.

Po povratku u Beograd, Tadić i Gul učestvovali su na sastanku "Ekonomski razvoj Sandžaka".

Poziv privrednicima Srbije i Turske za saradnju

Poslovni forum o ekonomskom razvoju Sandžaka bio je prilika da dvojica predsednika ponovo pozovu privrednike Srbije i Turske da razvijaju ekonomsku saradnju, pre svega, da se povećaju turske investicije u svim krajevima Srbije.

Kao projekte na kojima je to najpre moguće realizovati, predsednik Tadić navodi izgradnju autoputa ka Crnoj Gori i modernizaciju železnice.

Tadić je naglasio da je izgradnja autoputa kroz Sandžak ključ razvoja tog regiona, kao i da taj projekat ima istorijski i nacionalni značaj i zahteva stabilno finansiranje.

"Želim da učinim turskim investitorima atraktivan ovaj projekat. Zbog toga smo i ugostili više od 50 velikih privatnika iz Turske", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije uveren je da je izgradnja autoputa kroz Sandžak realističan projekat.

"Srbija će iz vlastitih sredstava krenuti u izgradnju autoputa prema Crnoj Gori od Beograda, prema Lajkovcu i Ljigu", rekao je Tadić i naglasio da je jasna namera vlasti da se taj put gradi prema Šumadiji, Sandžaku i Crnoj Gori.

Tadić je ocenio da nije dovoljna samo izgradnja autoputa do Crne Gore, već je potrebno modernizovati železnicu Beograd - Bar.

Naglasio je da je regionalni razvoj pretpostavka stabilnog razvoja Srbije. Ako se stanovništvo iseljava iz pojedinih oblasti u Srbiji onda taj prostor postaje nebezbedan, rekao je Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.