Snimaju građane bez dozvole

Izvor: 24sata, 13.Nov.2014, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimaju građane bez dozvole

Novi Sad pokriven je sa 800 kamera koje je postavila JP „Informatika“. Kamere su postavljene na glavnim saobraćajnicama i oko škola iz bezbednosnih razloga, ali i u pešačkoj zoni, Katoličkoj porti, na keju, Tvrđavi... Problem je što se snimci emituju i lageruju bez ikakve saglasnosti i odobrenja Novosađana.

NADZOR - Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže da ne postoji zakon o zaštiti od zloupotrebe ovakvog >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << materijala.

- JP “Informatika” vrši robustan video-nadzor. Ne zna se gde ovaj materijal završava, ko ima pravo da mu pristupi, u koje svrhe se zapravo koristi, koliko dugo se zadržava i da li se nekome ustupaju, niti kako da građani utiču na njihovu sadržinu - kaže Šabić.

Iz „Informatike“ odgovaraju da pristup svim kamerama ima policija, kao i da se snimci čuvaju sedam dana, a potom se automatski brišu.

- Snimci sigurnosnih kamera se skladište u Data centru „Informatike“ sve do izdavanja snimaka policiji ako je potrebno snimak izdati, pošto policija može sama da eksportuje snimke i koristi ih za krivični, prekršajni ili neki drugi postupak koji je u njihovoj nadležnosti - navodi se u odgovoru ovog javnog preduzeća.

Šabić, s druge strane, ističe da pre uvođenja video-nadzora moraju biti ispoštovani određeni uslovi.

- Onog trenutka kada neko uspostavi video-nadzor mora jasno da obeleži da je prostor pod video-nadzorom i da ostavi kontakt radi ostvarivanja prava. To je minimum - navodi Šabić.

Jedna od posledica ovakvog stanja je da je Novosađanina M. S. devojka ostavila nakon što ga je „uhvatila“ kako se šeta držeći drugu ženu za ruku. Prenos prevare „uživo“ videla je zahvaljujući video-nadzoru u centru, jer se svi snimci emituju direktno na gradskoj televiziji u noćnim satima.

Imajući u vidu da i svaki drugi lokal, institucija, pošta, banka, kao i većina stambenih zgrada ima video-nadzor, Novosađane svakodnevno snima desetak hiljada kamera, a nadzor je popularan i kod novosadskih poslodavaca.

I zaposleni pod prismotrom (bez znanja)

POSLODAVCI - Mada ih pravilnik o video-nadzoru obavezuje da zaposlene obaveste o činjenici da ih drže pod „prismotrom“, pojedini poslodavci izbegavaju tu obavezu. “Kada bi znali da ih snimam, svi bi se pravili nevini, a kada budem saznao sve što me interesuje, saznaće sami”, jednostavno objašnjava jedan od poslodavaca.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.