Izvor: Glas javnosti, 28.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvoj Vojvodine ispod proseka Srbije

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da je nezadovoljan ukupnim privrednim razvojem u Srbiji, a posebno u pokrajini, koji je pao ispod republičkog proseka.

"Industrijska proizvodnja u Srbiji će ove godine iznositi tek polovinu one iz 1990, a bruto nacionalni proizvod u Vojvodini je u godini na izmaku vredan 3.600 dolara po glavi stanovnika, za 4,8 odsto niži od republičkog proseka", rekao je Egereši na novogodišnjoj konferenciji za novinare. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Prema njegovim rečima, ni sledeća godina "neće biti sjajna", s obzirom na to da ni republički, niti pokrajinski budžet, kako je istakao, "nisu razvojni".

"U budžetu Srbije je, prvi put, ispoštovana ustavna odredba da najmanje sedam odsto pripada Vojvodini, ali to ni izbliza nije dovoljno. Pokrajinski budžet u iznosu od 60,7 milijardi dinara može samo da spreči dalje propadanje Vojvodine, ali ne i da doprinese njenom razvoju", rekao je prvi čovek pokrajinskog parlamemnta.

Egereši je kritikovao i prenos nadležnosti s republičkog na pokrajinski nivo, ističući da političke odluke ne znače ništa bez finansijskog pokrića.

"Deklarativni prenos nadležnosti još nije propraćen adekvatnim sredstvima, a nedostaje nam i zakon o javnoj svojini bez kojeg pokrajina i lokalne samouprave nemaju mogućnosti za prosperitet", naglasio je Egereši, koji se već šesti mandat nalazi u najvišem prestavničkom telu Vojvodine, s tim da je više puta bio potpredsednik Skupštine.

Egereši se pohvalio da je Skupština Vojvodine prvi put, u okviru pokrajinskog, dobila svoj odvojeni budžet, ukazao na svoju dobru saradnju s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

On je rekao da će se pokrajinski parlament i iduće godine zalagati za decentralizaciju, regionalizaciju, dalju demokratizaciju, očuvanje multietničnosti Vojvodine i zaštitu prava nacionalnih zajednica.

Egereši je najavio da će iduće godine Vojvodina imati svoju kancelariju u Briselu, a kao važan događaj naveo je stupanje na snagu Dunavske strategije Evropske komisije, čiji inicijatori su, kako je podsetio, bili upravo Vojvodina i nemačka pokrajina Baden-Virtemberg. "U Novom Sadu će se, 5. i 6. aprila 2011. godine, okupiti predsednici parlamenata podunavskog regiona, a sama Strategija bi trebalo da bude proglašena u junu u Budimpešti", istakao je Egereši.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.