Rast BDP-a manji od očekivanog

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast BDP-a manji od očekivanog

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u 2016. godini iznosio je 2,8 odsto, što je manje od očekivanih tri odsto privrednog rasta.

U 2016. godini BDP je iznosio 4,261 milijardu dinara, što je nominalno više za 5,4 odsto. Gledano po delatnostima, najveći realni rast ostvaren je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 8,1 procenat, dok u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom rast iznosi 6,3 odsto.

Sa rashodne strane, najveći realni rast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << imali su izvoz i uvoz robe i usluga. Bruto investicije u osnovne fondove imali su rast od 5,1 odsto.

Upoređujući sa 2015. godinom, kada je realni rast iznosio 0,8, prošlogodišnji BDP zabeležio je rast od dva odsto. Međutim, on je i dalje ispod projektovanih tri odsto, na koji su i ekonomisti ranije ukazivali da je nerealan.

U izjavama zvaničnika, pa i predsednika države Aleksandra Vučića, moglo se čuti kako je Srbija prošle godine po privrednom rastu bila najbolja na Zapadnom Balkanu. To, prema podacima "World Economic Outlook-a", na šta je ukazivao i Istinomer, nije tačno. Ispred nje su Kosovo koje je imalo najveći privredni rast (3,6%), Albanija (3,4) i Hrvatska (2,93). Iza Srbije su ostali Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

Za ovu godinu ponovo je najavljeno da će BDP iznositi najmanje tri, a moguće i 3,5 odsto. Međutim, taj optimizam se dovodi u pitanje, jer je u prvom kvartalu rast iznosio 1,2 odsto, a u drugom 1,3 odsto.

U prvom kvartalu, kako je ranije pisao Danas, upoređujući zemlje bivše Jugoslavije, Srbija je bila među lošijima po privrednom rastu. Među lošijima je bila Bosna i Hercegovina sa 2,7 odsto rasta BDP-a u prvom kvartalu, ali i to je bilo duplo više od Srbije.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.