Pšenica do 15 dinara po kilogramu

Izvor: B92, 15.Jul.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pšenica do 15 dinara po kilogramu

Novi Sad -- Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da će nova cena pšenice ovogodišnjeg roda biti od 13 do 15 dinara po kilogramu.

Posle sastanka sa proizvodačima i otkupljivačima pšenice, Dragin je rekao da je cena te žitarice porasla poslednjih dana i ocenio da je dogovor koristan za obe strane.

Dragin je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede za jesenju setvu pripremilo 150.000 tona NPK đubriva sa subvencijom od 10.000 dinara i precizirao će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono zemljoradnicima biti dostupno od septembra.

Generalni direktor jednog od najvećih otkupljivača "Viktorija grupe" Nikola Vujačić naveo je da ta grupacija kilogram pšenice plaća i do 15 dinara i ocenio da je ta cena najviša u regionu.

Kako je ranije najavio direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić, količina od 70.000 tona pšenice koja će biti otkupljena iz ovogodišnjeg roda, za 15 odsto je veća od planirane, dok je otkupna cena od 12 dinara za 20 odsto veća od tržišne cene u vreme otkupa na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja će se kupovati od jednog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva je 20, a maksimalna 100 tona, a rok isplate je 15 dana.

Za tu namenu je iz republičkog budžeta izdvojeno 840 miliona dinara a, prema Tasićevim rečima, Direkcija će, uz 70.000 tona hlebnog žita koje će biti isplaćeno, nabaviti i dodatnih 50.000 tona merkantilne pšenice kroz naturalnu razmenu, tako da će iz ovogodišnjeg roda biti uskladišteno ukupno 120.000 tona.

Iako je interesovanje među poljoprivrednicima da prodaju državi pšenicu po ceni od 12 dinara za kilogram prvog dana otkupa bilo veliko, juče je opalo i pitanje je da li će, ukoliko se ovako nastavi, Direkcija za robne rezerve uspeti uopšte da preuzme svih 70.000 tona pšenice, kaže Žarko Galetin iz novosadske Produktne berze, preko koje otkup pšenice ide.

Razlog zbog kog poljoprivrednici već drugog dana otkupa ne žele da se zaleću i prodaju državi pšenicu je i taj što je cena na komercijalnom tržištu skočila u poslednjih nekoliko dana.

„Viktorija grup je kupovala pšenicu za 13 dinara po kilogramu i samim tim cena koju je država ponudila više nije atraktivna", napominje Galetin. „Ako cena na tržištu bude skočila na 14 ili 15 dinara, država će ozbiljno morati da razmisli da nešto promeni", ističe on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.