Proizvodnja nafte biće smanjena

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja nafte biće smanjena

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) postigle su danas sporazum o smanjenju proizvodnje "crnog zlata", prvom od 2008. godine.

Pozivajući se na jedan neimenovani izvor, Rojters navodi da je sporazum u skladu sa dogovorom postignutim u Alžiru u septembru ove godine, kada je predloženo da se utvrdi novi proizvodni plafon na nivou od 32,5 miliona barela dnevno, sa dosadašnjih 33,6 miliona barela dnevno.

Takva vest je prouzrokovala da cene nafte porastu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za preko osam odsto, a takođe je došlo do skoka dolara, prinosa na američke obveznice i akcija na evropskim berzama.

Kako izveštava njujorška agencija "Blumberg", cena severnomorske nafte tipa "brent je, prvi put od 28. oktobra, probila granicu od 50 dolara za barel, nakon što je saopšteno da je OPEK blizu finalizovanja dogovora o rezanju proizvodnje. Fjučersi nafte u Londonu su skočili za čak 8,8 odsto.

Dolar je skočio na 1,0645 dolara za evro i na 113,04 jena.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.