Izvor: Radio 021, 02.Jan.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program za prijavu sezonaca počinje da radi od 7. januara

Od 7. januara počinje da radi softver za prijavu sezonskih radnika, najavljuju u NALED-u i kažu da će to smanjiti rad na crno, a poslodavce primorati da "sezoncima" uplaćuju poreze i doprinose.

Elektronski sistem za prijavu sezonaca prvo će "otvoriti vrata" za prijavljivanje radnika u poljoprivredi, a ukoliko ceo sistem bude funkcionisao primenjivaće se i na one u sektoru turizma i građevinarstva.

"Od januara kreće elektronski sistem za prijavu radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a kroz dalje sprovođenje ovog programa biće omogućen elektronski sistem i za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, što će omogućiti da se 400 hiljada gazdinstava brže i jednostavnije upišu u registar, izmene svoje podatke ili se prijave za državne subvencije", kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Korist i za državu

Softver je deo "paketa" koji će omogućiti punu primenu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji je usvojila Skupština 28. juna prošle godine, a koji počinje da se primenjuje 7. januara.

Pored 80.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, kojima će poslodavac morati da uplaćuje poreze i doprinose, korist će imati i država.

Država očekuje da uveća budžetske prihode na ovaj način za 15 miliona evra.

Osim punije kase, na taj način nadležni pokušavaju da smanje sivu zonu u poljoprivredi gde je oko 95 odsto radnika "na crno". Kako je predviđeno zakonom, poslodavci će imati obavezu da prijavljuju i ođavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova pre podne.

Najviše 180 dana rada

Zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, odnosno najviše 120 radnih dana godišnje. Radno vreme sezonskog radnika ne sme biti duže od 12 časova dnevno, a oni koji budu radili osam časova dnevno ili duže, imaće pravo na odmor u toku dana u trajanju od najmanje 30 minuta.

Poslodavci u Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju radnike za rad u hladnjačama, berače voća i povrća, pomoćne radnike u građevinarstvu, konobare, šankere...

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.