Program povodom Svetskog dana zdravlja u četvrtak na Spensu

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program povodom Svetskog dana zdravlja u četvrtak na Spensu

Svetski dan zdravlja biće obeležen u četvrtak, 7. aprila, programom na Spensu od 10 do 12 časova. Ove godine slogan je "Pobedi dijabetes".

Građani će moći da prekontrolišu nivo šećera u krvi, krvni pritisak i da izračunaju BMI. Organizovaće se kviz na temu "Hranom do zdravlja", deliće se recepti sa zdravim obrokom, a biće održana i demonstracija prve pomoći kod zagušenja hranom.

U Velikoj sali Doma zdravlja, na Bulevaru cara Lazara 77 na Limanu, u 18 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << časova, svi zainteresovani mogu prisustvovati predavanju dr Tatjane Egić sa temom "Pobedi dijabetes - Značaj zdravih životnih navika".

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, u proteklih 10 godina broj osoba sa dijabetesom porastao je gotovo 50%, tako da danas u Srbiji oko 470.000 osoba (8,1% stanovništva) živi sa tom bolešću. Ako tome dodamo još 40% obolelih kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000.

Poslednjih godina tip 2 dijabetesa nije više toliko redak ni kod mlađih osoba i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti. Prema podacima Instituta za javno zdravlje – Registra za dijabetes, u našoj zemlji od tipa 1 dijabetesa godišnje oboli približno 157 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina, uz godišnji porast obolevanja od 4%. To nas svrstava u red zemalja umerenog rizika obolevanja od tipa 1 dijabetesa.

Najveći broj obolelih se dijagnostikuje u pubertetu, u uzrastu 10–14 godina. Nažalost, prevencija tipa 1 dijabetesa koji u najvećoj meri pogađa najmlađe, još uvek nije moguća. Međutim, veoma ohrabruje činjenica da se promenom životnih navika može sprečiti ili odložiti nastanak najčešćeg tipa dijabetesa, tipa 2.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Svetski dan zdravlja - "Pobedi dijabetes"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2016, 06:47

Svetski dan zdravlja obeležava se 07. aprila širom sveta svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ove godine slogan je "Pobedi dijabetes"...Ovim povodom, Centar za promociju zdravlja i tim Savetovališta za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa Institutom za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.