Izvor: Luftika.rs, 09.Jun.2016, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje posvećeno ženama u Galeriji Matice srpske

Predavanje kustosa-pripravnika Stanislave Jovanović pod nazivom „Ženski svet u kolekciji Tarkett“ održava se u petak, 10. juna u 18 sati u Galeriji Matice srpske u okviru pratećeg programa izložbe Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett.
O ulozi i položaju žene tokom prve polovine 20. veka govore mnogobrojna dela srpskog slikarstva. Podela na muške i ženske prostore kategorički je definisana u stvarnosti, ali i na slikarskim platnima naših prvih umetnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << moderne. Status žene – slikarke i teme kojima se one bave je velikim delom omeđen i određen ustaljenim normama i shvatanjima položaja žene. U kolekciji kompanije Tarkett nalaze se dela dve žene – slikarke, Nadežde Petrović i Zore Petrović, u čijim se radovima prepoznaju oznake ženskih (ne)ograničenja, ali i odlučnost u pohodu ka modernističkoj slici. Dela umetnica generacije kojoj one pripadaju osvetljavaju paralelni tok emancipacije i žene i slikarke, ali i otvaraju nova poglavlja za razumevanje slikarstva i društva prve polovine prošlog veka.
Tokom trajanja izložbe pripremljen je raznovrstan prateći program: svakodnevna tumačenja izložbe u 12 i 17 sati, stručna predavanja petkom u 18 sati i kreativne radionice za decu koje se održavaju subotom od 11 do 12.30 sati. Radno vreme Galerije Matice srpske je od utorka do subote od 10 do 18 sati i petkom od 12 do 20 sati.
Posetite Zmajeve dečje igre  

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.