Novinar RTV-a Aleksandar Reljić dobitnik nagrade NDNV-a

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar RTV-a Aleksandar Reljić dobitnik nagrade NDNV-a

Novinar Radio-televizije Vojvodine Aleksandar Reljić dobitnik je godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Izvršni odbor NDNV-a doneo je jednoglasnu odluku o dobitniku, a svečana dodela nagrade biće upriličena u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I) sutra u 19 časova, u okviru obeleževanja 25-godišnjice tog udruženja.

Novinar Radio-televizije Vojvodine i pomoćnik urednika emisije Radar Aleksandar Reljić tokom 2014. godine nastavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je da se bavi istraživačkim novinarstvom, kao i ratnim i posleratnim temama sa prostora bivše Jugoslavije i regiona, striktno poštujući etička pravila novinarstva i visoke profesionalne standarde. "Među mnogim vrsnim medijskim prilozima Reljića tokom 2014. godine, posebno ističemo specijalno izdanje emisije Radar "Temelji Sočija" o radnicima na gradilištima Zimske olimpijade koji su bili izloženi radnoj eksploataciji, kao i prilog povodom sada već legendarnog drona na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija", navodi se u obrazloženju NDNV-a.

Tokom protekle godine, Reljić je bio autor izuzetne istraživačke filmske priče o zbivanjima u ratnom Goraždu, koja će u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine biti uskoro premijerno prikazana na RTV-u. Bitne karakteristike Reljićevog medijskog rada jesu prodornost i intuitivnost, "pogled iza", izbegavanje stereotipa i unapred nametnutih istina.

Prethodnu, 2014. godinu obeležili su mnogobrojni retrogradni procesi u društvu: autokratska vladavina, sistemsko gušenje medijskih sloboda, instrumentalizacija medija i tabloidna stvarnost, porast nacionalizma, političkog nasilja i kampanje straha. U tom kontekstu veoma su retki mediji i novinari koji su imali hrabrosti da se uhvate ukoštac sa traumatičnim i tabuiziranim temama naše sadašnjosti i nedavne prošlosti, navode u NDNV-u.

Aleksandar Reljić, rođen 1974. godine, novinarstvom se bavi od 1997. godine. U svom radu je posebno posvećen temama kojima se skoro niko ne bavi: ratnim i posleratnim pričama iz ratova sa prostora bivše Jugoslavije, suočavanjem sa prošlošću, ratnim zločinima i tranzicionom pravdom. Kao novinar, radio je za mnogobrojne medije: Nin, Nezavisni, Radio 021, Vijesti, Glas Amerike. Sarađivao sa IWPR-om, BIRN-om, AFP-om, bio je dopisnik Agencije Beta iz Vojvodine, šef Dopisništva Televizij Pink za Vojvodinu. Danas radi na Radio-televiziji Vojvodine.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine godišnja novinarska priznanja dodeljuje od 2010. godine, a dosadašnji dobitnici su publicista Mirko Đorđević, novinarke Žužana Serenčeš, Branka Dragović Savić i Nataša Krstin, novinari Norbert Šinković, Miodrag Sovilj i Igor Mihaljević, kao i Daško Milinović i Mladen Urdarević, radijski voditelji.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Reljiću godišnja nagrada NDNV-a

Izvor: RTS, 13.Jan.2015

. Novinar Radio-televizije Vojvodine Aleksandar Reljić dobitnik je godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine, prema jednoglasnoj odluci Izvršnog odbora tog medijskog udruženja, saopštio je NDNV.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.