Notari će raditi upis nekretnine u katastar

Izvor: Radio 021, 15.Maj.2018, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari će raditi upis nekretnine u katastar

Prema novom Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova umesto na dosadašnjih pet šaltera, čitav postupak upisa imovine završavaće se samo na jednom mestu, kod notara, koji će dokumentaciju od državnih institucija dobavljati u potpunosti elektronski.

Nova procedura omogućiće da se upis imovine izvrši za svega nekoliko dana, bez dodatnih troškova za građane, navodi se u saopštenju Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upisa imovine odvijaće se tako što javni beležnik umesto kupca nepokretnosti pribavlja podatke iz katastra nepokretnosti, potom overava ugovor o kupoprodaji, a onda taj ugovor digitalizuje, overava elektronskim potpisom i šalje katastru elektronskim putem po službenoj dužnosti. Kada primi ugovor od javnog beležnika, katastar ga prosleđuje po službenoj dužnosti Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, što će osloboditi građane odlaska u čak pet institucija.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će donošenjem novog zakona, građani i investitori upisivanje nekretnina završavati na jednom mestu, kod javnog beležnika. Ona je rekla da je predlog izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova upućen u Skupštinu Srbije i da će se kada se usvoji "čitav postupak upisa odvijati elektronski".

Građani danas, prema njenim rečima moraju da obiđu najmanje šest mesta da bi upisali kupljenu nekretninu. "Reforma katastra je nastavak 'reforme decenije', uvođenja e-dozvola, koja je zaista bila revolucionarna", rekla je Mihajlović.

Dodala je da postupak za predmete, koje katastar sada rešava u drugom stepenu, traje i deset-petnaest godina i da ima nerešenih slučajeva iz 1986. godine. "Novim zakonom i reformom katastra, sve će se odvijati u mnogo manje koraka i sa mnogo manje potrošenog vremena", rekla je Mihajlovićeva.

Novina je i uvođenje načela oficijelnosti, koje podrazumeva da se postupak upisa u katastar pokreće po službenoj dužnosti, tako što se Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) isprave dostavljaju putem e-šaltera, umesto da se kao danas uglavnom pokreće na zahtev stranke.

U saopštenju se navodi da će reforma katastra omogućiti povećanje pravne sigurnosti vlasnika nekretnina, podići će efikasnost rada zemljišne administracije i omogućiće brže i efikasnije obračunavanje poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava.

Autor: Danas
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

UMESTO NA ŠEST, SVE NA JEDNOM MESTU Upis nekretnine u katastar prelazi kod notara, a evo koliko će vas to KOŠTATI

Izvor: Blic, 16.Maj.2018, 06:38

Umesto obilazaka šest šaltera i nekoliko odlazaka u banku i poštu, svi oni koji od 1. jula ove godine budu kupovali nekretnine, čitav posao će moći da obave na jednom mestu - kod notara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.