Neće biti povećanja plata u javnim preduzećima

Izvor: Radio 021, 19.Okt.2017, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti povećanja plata u javnim preduzećima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi biti povećane za pet odsto, a da neće biti povećanja zarada u javnim preduzećima.

"U ovom trenutku spremni smo da na Vladi usvojimo zakon o platama zaposlenih u lokalnim samoupravama koji će promeniti ceo sistem plata. Imaćete jasno definisane koeficijente za kategorije zaposlenih, a osnovice će moći da određuju samouprave", rekla je Brnabić.

Sada, kazala je, postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << određene osnovice, a koeficijente određuje lokalna samouprava, što onemogućuje upoređivanje, to jest princip jednaka plata za jednak rad.

Premijerka je ranije najavila da će plate zaposlenih u javnom sektoru od januara iduće godine biti povećane deset odsto, a zaposlenima u državnoj administraciji, ministarstvima i Skupštini, pet odsto.

Danas je navela i da će u saradnji sa Fiskalnim savetom razmišljati o "smanjenju opterećenja za privrednike koje neće ugroziti budžetske prihode".

"Nadam se da ćemo početkom decembra objaviti odluku o povećanju neoporezivog dela dohotka, to će sigurno ići, samo još ne znamo u kom obimu. To smo obećali, jer su poslodavci pristali na povećanje minimalne cene rada i mi smo obećali da će to biti neutralno za državu. Odnosno, da država ne prihoduje, a da poslodavcima olakšamo novi namet", rekla je Brnabić.

Upitana za Pravilnik o evidenciji PDV-a koji je donet u oktobru prošle godine, a čija primene treba da počne 1. januara 2018, Brnabić je rekla da je svesna da je ovaj Pravilnik naišao na neodobravanje privrede u nekim delovima kao i da "ima još vremena da se razmisli o njegovoj primeni". Dodaje da je povraćaj PDV veliki problem za privredu i da se u tom pitanju vlada nalazi "između čekića i nakovnja".

"Imamo jako mnogo zloupotrebe PDV-a i jako puno sredstava iz budžeta se odvajalo na fiktivne firme i fiktivni PDV. Zato će ovo pitanje biti predmet dalje rasprave", navela je Brnabić.

Autor: Beta, Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.