Maja Solar dobila Brankovu nagradu

Izvor: S media, 05.Avg.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Solar dobila "Brankovu nagradu"

Novosadjanka Maja Solar (29) dobitnica je 49. "Brankove nagrade" za najbolju prvu knjigu pesama objavljenu na srpskom jeziku u proteklih godinu dana, saopšteno je u Društvu književnika Vojvodine (DKV).

To najznačajnije pesničko priznanje mladim autorima, koje već petu deceniju dodeljuje DKV, pripalo je Solarevoj za knjigu "Makulalalalatura", u izdanju Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, rekao je novinarima predsednik žirija Zoran Djerić.

Od ukupno deset >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naslova pristiglih na ovogodišnji konkurs njih sedam je ispunjavalo uslove, rekao je on i dodao da je žiri (u kojem su još Saša Radojčić i Momčilo Bakrač), u uži izbor izdvojio i knjige "Tehnologija mame" Ljiljane Jovanović i "Impresionistički kadrovi" Sonje Jankov, obe u ediciji "Prva knjiga" Matice srpske.

Žiri je u obrazloženju istakao da su pred nama "tri ubedljiva primera izrazite 'ženskosti' u savremenom mladom pesništvu", vrlo perspektivne autorke koje već sad "investiraju u istraživačko i estetsko.

Dobitnica "Brankove nagrade" Maja Solar rodjena je u Zagrebu, diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde je i zaposlena, a član je redakcije časopisa "Polja" i poetsko-političkog teatra "Poetske rupe".

U naslovu svog prvenca ukazala je na "svesno odabranu provokativnost pa i rizičnost svojih stvaralačkih postupaka", jer je u tipografski pojam "makulatura" (umrljane, loše odštampane stanice) umetnula u tu reč još tri ista sloga "lalala"i tako se poigrala s postojećim značenjima, istovremeno ih relativizujući.

Žiri je istakao da je "Makulalalalatura" jedna od najubedljivijih pesničkih knjiga koje su se pojavile poslednjih godina na srpskom jezičkom i književnom prostoru, ocenivši pri tom da je, na žalost, kod nas sve manje izdavača koji objavljuju pesnička dela mladih autora.

Predsednik DKV Jovan Zivlak je napomenuo da će "Brankovu nagradu", 25. avgusta u Sremskim Karlovcima, Solarevoj uručiti engleski pesnik Šon O'Brajen, laureat ovogodišnje medjunarodne za književnost "Novi Sad".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.