Izvor: Radio 021, 26.Nov.2020, 23:21

FOTO: Novosadski biciklisti u jesenjoj sadnji

Novosadski biciklisti promovisali su danas korišćenje teretnog bicikla za transport sadnica i materijala i učestvovali u akciji sadnje.

Akcija je održana u OŠ "Sonja Marinković" gde su volonteri sadili kuglaste bagreme i sadnice nara i razgovarali sa radnicima JKP Gradsko zelenilo o pravilnoj sadnji.

U školskom dvorištu posađena su dva kuglasta bagrema, čija forma doseže visinu od oko pet metara, a gusta krošnja širinu od oko tri metra.

Uz bagrem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posađeno je i 20 sadnica nara. Važeće epidemiološke mere ograničile su broj volontera koji učestvuju u akciji na svega pet, pa je odlučeno da ostatak nabavljenih sadnica volonteri sade u manjim grupama naknadno.

Novosadski biciklisti su u više navrata naglašavali važnost zelenih površina u gradu i učestvovali u nekoliko akcija koje su za cilj imale povećanje zelenih površina. Biciklisti su naročito podržali odluku da se u Futoškoj ulici i Futoškom putu gde god je moguće prilikom najavljene rekonstrukcije biciklistička staza udalji od drvoreda platana i proširi i oplemeni zelena površina.

Bicikl koji nosi do 100 kg tereta i parkira se bilo gde

U uličnim akcijama udruženja pokazalo se da je teretni bicikl najpraktičnije i atraktivno prevozno sredstvo.

Osim dobre nosivosti, visoke mobilnosti i niskih troškova održavanja, najveća prednost je što nema problema sa traženjem parkinga. Najprepoznatljiviji i svakako najduže u upotrebi je dugački teretni bicikl korišćen za prevoz ozvučenja tokom biciklističkih vožnji "Kritična masa".

Teretni bicikl izrađen je i za potrebe udruženja za zaštitu životinja SPANS, kako bi volonteri mogli da prevoze ljubimce ili hranu.

Aktivnost jesenje sadnje se realizuje u okviru projekta “Pogon 19” koji finansijski podržavaju OPENS 2019 i Hajnrih Bel fondacija, uz podršku akciji "Oživimo parkove" koju organizuje Grad Novi Sad.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.