Božović: DS ne odustaje od odlaska u Hrtkovce

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: DS ne odustaje od odlaska u Hrtkovce

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović poručio je da neće odustati od odlaska u Hrtkovce 6. maja i najavio da će sprečiti lidera radikala Vojislava Šešelja da održi miting u tom vojvođanskom selu.

Božović je rekao da DS neće imati skup, već da će biti tamo da pruže podršku građanima i zaštite ih "pošto država i državni organi to ne čine, već dozvoljavaju Šešelju da i dalje širi govor mržnje".

"Mi ćemo biti uz svoje sugrađane jer želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se u svojoj zemlji osećaju sigurno, to im garantuje Ustav i zakoni i to je dužnost svih koji vole ovu zemlju. Ne delimo ljude po verskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti i želimo da budemo sa njima i da ne dozvolimo da se ponovi ono što je nekada Šešelj uradio", kazao je Božović.

On je negodovao jer je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da neće dozvoliti ni jedan skup čime je, po Božoviću, izjednačio one koji brane svoje građane s onima koji su osuđeni za ratne zločine i koji su proterivali građane.

"To govori da se predsednik Srbije nije promenio i da želi ovakvu Srbiju gde se poistovećuju oni koji su osuđeni za ratni zločin sa onima koji žele da zaštite građane kako ne bi došli u situaciju kao devedesetih", rekao je Božović.

SRS je ranije najavila da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, u kome je Vojislav Šešelj pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin. Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u tom selu 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i "počinio" progon nad Hrvatima "kršenjem prava na bezbednost".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.