Berlin menja nazive ulica

Izvor: Radio 021, 12.Apr.2018, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin menja nazive ulica

Berlin će promeniti nazive više ulica koje podsećaju na nemačku kolonizaciju Afrike i umesto toga će odati počast afričkim borcima za nezavisnost.

Posle više od deset godina debate, partije levice u četvrti Mite su juče usvojile dokument koji predviđa promenu naziva četiri ulice u području nazvanom "afrička četvrt", rekla je portparolka Grada Berlina Melita Ersek.

"Konačna odluka će biti doneta u roku od mesec dana. To je uobičajeno vreme da se partijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preporuke odobre", rekla je ona.

Za promenu naziva su odabrane ulice koje nose imena ljudi vezanih za brutalnu nemačku okupaciju Namibije (1884-1918), gde su Nemci između 1904. i 1908. pobili više desetina hiljada pripadnika plemena Herero i Nama. Taj masakr istoričari smatraju prvim genocidom u 20. veku.

"Afrička četvrt i danas slavi nemački kolonijalizam i njegove zločine. To nije u skladu s našim shvatanjem demokratije i predstavlja veliki udarac reputaciji Berlina", navodi se u dokumentu.

Navedene su ulice Peterzale, nazvana po Karlu Petersu, osnivaču Nemačke istočne Afrike, današnje Tanzanije; Trg Nahtigal, nazvan po Gustavu Nahtigalu koje je 1884. anektirao Kamerun i Togo; i Ulica Lideric, koja je ime dobila po Adolfu Lidericu, osnivaču Nemačke jugozapadne Afrike.

Te ulice će biti nazvane po borcima protiv nemačke kolonijalne okupacije heroj kamerunske nezavisnosti Rudolf Manga Bel, žena iz plemena Herero i borac protiv Nemaca Ana Mungunda, poglavica plemena Nama Kornelijus Frederiks. Četvrta ulica će biti nazvana Maži-Maži, po imenu datom ustanku plemena istočne Afrike protiv nemačkih kolonizatora (1905-1907). Ta odluka je deo višegodišnjeg nemačkog preispitivanja kolonijalističke prošlosti.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.