Izvor: Radio 021, 01.Jan.2020, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija predsedava OEBS-om

Albanija je od danas, na godinu dana, preuzela od Slovačke predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju, i najavila da će jedan od ključnih prioriteta biti napori u rešavanju sukoba.

Funkciju predsedavajućeg, kako je najavljeno u saopštenju OEBS, obavljaće albanski premijer Edi Rama. On je naglasio da je preuzimanje predsedavanja OEBS "istorijski trenutak za Albaniju, koja je od zemlje pod okrutnim komunističkim režimom, dobila čast da ovu organizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predvodi".

"Predsedavanje OEBS predstavlja vrhunac naše značajne transformacije", istakao je on.

Najavio je da će Albanija, tokom predsedavanja da se fokusira na zajedničkoj implementaciji osnova OEBS, kao što su spečavanje eskalacije sukoba, praćenje izbora, podrška reformama, i poboljšanje sigurnosti i prosperiteta građana, nastavljajući da jača dijalog inspirisan 30-godišnjicom Pariske povelje.

Prioriteti albanskog predsedavanja obuhvatiće sve tri dimenzije sveobuhvatnog koncepta bezbednosti OEBS.

"Kriza u Ukrajini i sve što se dešava oko nje ostaje aktuelni bezbednosni izazov u Evropi", rekao je Rama.

Ukazao je da žene i dalje najviše trpe zbog nestabilnosti i sukoba, kao i da su nepravedno isključene iz mirovnih pregovora, zbog čega će se Albanija fokusirati i na borbu protiv nasilja nad ženama i na promovisanje uloge žena u miru i sigurnosti.

S tim u vezi je podsetio da polovinu ministara njegove vlade čine žene, koje čine i trećinu albanskog parlamenta, kao i da se Albanija nalazi među prvih pet zemalja u svetu po učešću žena u vladi, kao i po broju žena na javnim funkcijama.

Takođe je ukazao da će borba protiv korupcije biti jedan od prioriteta, jer, kako je naglasio, korupcija narušava temelje demokratije i ima negativan uticaj na prosperitet i bezbednost regiona koji obuhvata OEBS, zajedno sa transnacionalnim pretnjama.

Rama je najavio rad na boljem pozicioniranju OEBS u borbi protiv korupcije i promovisanju dobrog upravljanja.

"Trgovina ljudima nije samo bezbednosni rizik, već i ozbiljno kršenje ljudskih prava. Budući da je OEBS prepoznat kao globalni lider u borbi protiv trgovine ljudima, u 2020. godini nastavićemo da se borimo za aktivnosti OEBS-a u ovoj oblasti", dodao je Rama.

Istakao je da će nastaviti i borbu protiv govora mržnje širom Evrope, dodajući da je neophodno pojačati i napore u borbi protiv diskriminacije, kao i promovisanju ljudskih prava i sloboda.

Rama je podvukao da je "Helšinški recept za mir" u Evropi jednostavan, ali efikasan, i da je neophodna primena svih principa te Povelje - poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

On je izrazio uverenje da je Tirana napravila realan i uravnotežen program predsedavanja.

"Mogu vam garantovati da će se čuti glas svih država članica i da će se odluke donositi na transparentan način, podržavajući zajedničke vrednosti i principe. Naš uspeh biće uspeh svih 57 država članica", poručio je Rama.

Formalno, Albanija će predstavljanjem prioriteta predsedavanja, na sednici Stalnog saveta OEBS 9. janura u Beču, na kojoj će se, kako je najavljeno, obratiti Rama, preuzeti predsedavanje organizacijom u kojoj se odluke donose konsenzusom.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.