Izvor: Blic, 03.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trg Trokadero na Nišavi

Trg Trokadero na Nišavi

NIŠ - Kada bi Biljanu Terzić, Stevana Petrovića i Dušana Kitića, studente završnih godina arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, gradska vlast angažovala da urede grad po svojoj mašti, oni bi najpre obnovili fasade zgrada i ofarbali ih u vesele i tople boje.

Saobraćaj bi bio izmešten u podzemni prolaz. Buduće arhitekte žele da Niš, kao eropske metropole, ima bar jedan veliki trg, poput Konkorda ili Trokadera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Parizu.

Biljana, Dušan i Stevan smatraju da Tržni centar 'Kalča' vodi na top-listi najružnijih građevina u gradu i ni na koji način se ne uklapa u prostor u kojem se nalazi. Najviše im smeta što je izgrađen od stakla, što se ne uklapa sa ostalim zgradama u okolini. Tržni centar 'Gorča' je na drugom mestu, a budućim arhitektama veoma smeta što su u toj građevini pomešani stilovi, boje, materijali...

Biljana Terzić bi fasade zgrada ofarbala u tople nijanse žute, roze, narandžaste, ljubičaste, zelene. Želi da Niš bude kao u vreme kada je iz rodnog Vranja u ovaj grad došla da studira.

- Hotel 'Ambasador', koji dominira celim Trgom kralja Milana, ne bih rušio. Sviđa mi se kako je projektovan. Treba samo obnoviti fasadu. Možda bi zgrada velike robne kuće mogla da se ukloni. Onda bi trg bio veći. Saobraćaj bih izmestio. Tako bi trg sa Nišavskim kejom i Tvrđavom u pozadini bio prelep. Čim se fasade obnove na pravi način, to oplemenjuje čitav prostor - priča Dušan Kitić.

Njegov kolega Stevan Petrović dodaje da je u Nišu najgore to što se ne vodi računa prilikom nadgradnje.

- Čak ako arhitekta uradi projekat vodeći računa da se ne narušava eksterijer cele zgrade, izvođači radova, u želji da što više zarade, često odustanu od projekta. Dešava se da deo zgrade bude renoviran i okrečen u potpuno neadekvatane boje. Na centralnom trgu je u prizemlju zgrade obnovljena fasada jer je tu 'Erste banka', a ostatak zgrade je ostao isti. 'Gorča' je školski primer kiča - priča Stevan.

Biljani, Dušanu i Stevanu smeta što je Obrenovićeva ulica u letnjim mesecima zatrpana letnjim baštama.

- Ulica je prelepa i u njoj se nalazi mnogo starih, odlično urađenih fasada. Izgled joj ruže mnogobrojni suncobrani i tende. Nema plana. Sad se menjaju klupe, onda lampioni. Često se to ne uklapa - kaže Dušan.

Buduće arhitekte smatraju da je Tvrđava pravi simbol Niša i da u njoj ne treba ništa graditi.

- Sve treba da ostane kako jeste, samo treba da se dobro održava. Treba je dobro osvetliti, da noću dominira - priča Dušan.

Vesna Torović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.