Niš u Njujork tajmsu

Izvor: JužneVesti.com, 28.Nov.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš u "Njujork tajmsu"

Jedan od najuglednijih i najcenjenijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat “Novi Niš” koji na Bubnju grade Amerikanci. Njujork Tajms donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar.

U članku “Bivša vojna baza našla novu ulogu”, Tajms piše o jednom od najiščekivanijih niških gradilišta koje se prostire na 37 hektara, ali čiji su rokovi realizacije nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << puta pomerani.

Poslednjih meseci, u gornjem delu dvorišta kasarne, blizu bubanjske okretnice, nikle su i prve zgrade.Nikle prve zgrade; Foto: FB stranica Novi Niš Project

Gomile neobrađenih betonskih panela uredno su poređane na gradilištu u ovom malom gradu od 260.000 stanovika, na jugu Srbije. Pregršt kranova pomera te panele gore i dole, napred i nazad. Izgradnja stanova izgleda tako lako, kao igra sa Lego kockicama, i graciozno kao uigrani ples - piše Tajms.

Filip Bej, direktor kompanije Clean earth and capital koja gradi na Bubnju, ranije je o kašnjenju govorio da “Srbija nije Švajcarska, nepredviđene situacije se dešavaju”. Pojedini niški funkcioneri u svežim najavama pominjali su 2021. godinu kao rok za kraj.

Njujork Tajms sada uvodi novi datum za završetak radova u “Novom Nišu” - 2024. godinu.

Ova lokacija je bivša vojna baza - Bubanjski heroji, koja datira od vremena Otomanskog carstva. Ali, godinama van upotrebe, do nedavno je bila prazna. Lokacija smeštena u centralnom delu Niša, sada vrvi od aktivnosti, pošto se bivša vojna kasarna pretvara u novi stambeni i poslovni centar, koji se prostire na 37 hektara. Očekuje se da će biti završen do 2024. - piše Tajms.

Priču o pretvaranju kasarne u stanove, Njujork Tajms povezuje sa raspadom Jugoslavije i ratovima devedesetih, posle kojih je tranzicija dovela do zatvaranja mnogih vojnih objekata u istočnoj Evropi, pa i u Srbiji.

Tehnološki napredak i rezanje vojnih troškova učinili su konvencionalno oružje nepotrebnim i primorali vlade da snize nivo trupa. Rezultat su mnogi vojni objekti koji ničemu ne služe i raspadaju se - navodi Tajms.

"Novi Niš" će verovatno biti prvi projekat obnove vojne baze u Srbiji, navodi Tajms, ali je, kako kažu, balkanska Srbija daleko od toga da predvodi proces transformacije vojne infrastrukture.

Članak u Tajmsu je danas dostupan i u štampanom izdanju ovog lista koji se čita širom sveta, a vlasnik Clean Earth Capital -a Filip Bej kaže za Južne vesti da nije reč o promo tekstu, već je deo standardne rubrike o nekretninama "Jedan kvadratni metar".

Da je reč o plaćenom tekstu onda bi on, pojašnjava Bej, bio u posebnoj reklamnoj sekciji.

Njurok Tajms je napisao mnoge članke o Balkanu u proteklih 20 godina. Poslednjih 18 meseci su me kontaktirali i pitali mnoga pitanja preko telefona. Prošli mesec su odlučili da napišu članak - kaže Bej.

Na pitanje šta za "Novi Niš" znači pisanje jednog prestižnog lista o samom projektu, Bej kaže da na trenutak treba zaboraviti "Novi Niš", jer članak ima, pre svega, značaj za Niš i jug Srbije.

To je ono što meni trenutno znači. Živimo u donekle “zapostavljenom” delu Srbije tako da ako ovaj članak skene pažnju na Niš, biću veoma zadovoljan - naglašva Bej.

Sam projekat “Novi Niš” je u ranoj fazi, a Tajms navodi da je do sada Clean Earth Capital potrošio 8,5 miliona evra i da sledeće godine namerava da utroši još 10 miliona. Kompaniji treba još novca, jer troškovi mogu dosegnuti do 140-180 miliona evra.Čeka se Novi Niš;foto: FB strana "NOVI NIS Project"

Ali, direktor Bej veruje da ovi izazovi daju njegovoj kompaniji komparativnu prednost, zbog niže cene radne snage i troškova investicija, što više ne važi za druge balkanske zemlje, poput Bugarske i Rumunije, gde je cena viša - navodi Tajms.

Pored niže cene rada i investiranja, piše njujorški list, Bej prednost vidi i u strateškom položaju Niša, pa ga percipira i kao novi “urbani centar” južne Srbije.

To je regionalni centar iza prestonica - Sofije, Beograda, Skoplja i Prištine, a koji je na 2 sata vožnje od njih - kaže Bej.

Kao prednost Niša Tajms navodi i Aerodrom “Konstantin Veliki”.

Kompletan članak na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Podsetimo, američka kompanija "Clean Earth Capital" je za 1,5 miliona evra kupila zemljište bivše kasarne "Bubanjski heroji" još 2011. godine, a trebalo je da početkom 2015. budu izgrađeni prvi stanovi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujork tajms piše o Nišu: Amerikanci od vojne baze prave kompleks

Izvor: B92, 28.Nov.2018

Niš -- Jedan od najuglednijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat "Novi Niš" koji grade Amerikanci...Tajms donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar...U članku "Bivša vojna baza našla novu ulogu", Tajms...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.