Francuski umetnik stvara u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 01.Jan.2020, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski umetnik stvara u Nišu

Nakon što je već učestvovao na Književnoj koloniji u Sićevu u septembru ove godine, francuski režiser i muzičar Đani-Gregori Forne nastaviće da stvara u Srbiji i Nišu.

Ovaj umetnik iz Bordoa, koji je na čelu francuskog udruženja "Dromosfera", sprovodi projekat "Oni koji hodaju" tokom kog će pisati tekst na osnovu hronika svakodnevnog života uglavnom mlađih Nišlija.

Stvaraoca inspirišu putevi koji prolaze kroz grad.

- Specifičnost prodavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje oivičavaju ulicu, uska konstrukcija na jednom nivou, prvo pogađa oči, a potom maštu. Zašto ne početi hod mladih u gradu, iz radnje u radnju, od mesta do mesta da bi uhvatili današnje otkrivajuće anegdote? U potrazi za rečima i načinima autor zamišlja da ide tim putem da bi razgovarao sa Nišlijama posredstvom pozorišnog dela - piše u opisu projekta.

Zatim će taj tekst, preveden na srpski, dospeti i na scenu, jer će komad urađen prema njemu izvoditi Akademsko pozorište niškog Studentskog kulturnog centra,

U planu je da Forne i pozorišna trupa taj komad predstave i u drugim gradovima Srbije, kao i da, posle učešća na "Urban festu", svoj rad predstave na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi i na turneji u Žirondu i Akvitaniji.

Projekat su inicirali Gradska opština Pantelej i Generalni savet Žironda, a sprovodi se u partnerstvu sa Gradom i Studentskim kulturnim centrom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.