Izvor: RTV 5, 12.Okt.2012, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu (video)

Na spomenik vojvodi Petru Bojoviću, koji je s jedinicama Prve srpske armije umarširao u oslobođeni Niš, u ime grada vence su položili gradonačelnik Zoran Perišić, predsednik skupštine  Mile Ilić i gradski većnik Srđan Aleksić.
"Odajemo dužno poštovanje hrabrim precima koji su dali živote oslobađajući Niš od raznih zavojevača. Tokom svih  ratova u istoriji  imali izvanredne stratege, ali da smo nažalost mnoge bitke izgubili za stolom. Nadam se da je došlo doba da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << u mirnodopskim uslovima dobijamo bitke koje će voditi napretku i properitetu naše zemlje, " rekao je gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, nakon polaganja venaca.
Pored gradske, vence na spomenik Vojvodi Bojoviću su položile i delegacije vojske, policije i udruženja građana.
Na današnji dan 1918. godine u Niš su umarširale jedinice Prve srpske armije, na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem. Nakon tri dana u grad su pristigle i trupe savezničkih armija. Tako je završena niška opera ija, prema rečima istoričara Miloša Stojanovića, najveća vojna operacija u tom ratu posle proboja Solunskog fronta.
Od jula 1914. do oktobra 1915. godine Niš je bio sedište Vlade i Narodne skupštine, ratna prestonica Srbije u Prvom svetskom ratu. Vlada je bila smeštena u zgradi Okružnog načelstva (sadašnji Univerzitet u Nišu), a Narodna skupština je zasedala u Oficirskom domu (Dom mladih).

Nastavak na RTV 5...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.