Izvor: RTS, 01.Jul.2020, 15:55

Otkrivena planeta "samoubica"

Novootkrivena planeta, koja se nalazi u sazvežđu Feniks, pedeset puta je bliža svojoj zvezdi nego Zemlja Suncu. Zbog međusobnog uticaja, planeta lagano nestaje.

Astronomi su otkrili novu veliku planetu koja je toliko blizu zvezdama u svom sazvežđu da otkida delove plazme sa one kojoj je najbliže.
Užarena planeta, nazvana, WASP-18b tako pravi kovitlac čiji će krajnji rezultat biti njeno lagano nestajanje, što bi moglo da se desi za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << milon godina.
Astrofizičari su zbog toga novu planetu prozvali "samoubicom". Ona se nalazi na oko 325 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Feniks, navodi se u izveštaju objavljenom u naučnom časopisu "Priroda".
Planeta WASP-18b nalazi se samo tri miliona kilometara daleko od zvezde WASP-18, što je samo pedeseti deo udaljenosti između Zemlje i Sunca. Zbog tako male razdaljine temperatura na planeti je oko 2.100 stepeni.
WASP-18b je 10 puta veći od Jupitera. Naučnici kažu da, da bi se razumeo uticaj zvezde koja je tako blizu neke planete treba pogledati primer Meseca i Zemlje.
Mesec zbog svoje blizine utiče na kretanje vode u morima i okeanima i stvaranje plime i oseke na Zemlji, a zvezda koja je u neposrednoj blizini planete WASP-18b ima 1.000 puta jači uticaj na tu planetu.
Kao i većina planeta van Sunčevog sistema, ni WASP-18b nije moguće direktno uočiti pomoću teleskopa. Astronomi su, međutim, uspeli da je lociraju zahvaljući odsjaju svetlosti od zvezde svaki put kada bi planeta došla u položaj između svoje zvezde i Zemlje.
Astronomi su do sada otkrili više od 370 planeta van Sunčevog sistema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.