Završen 48. Bitef

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 48. Bitef

Predstavom "Front" Talia teatra iz Hamburga, u postavci istaknutog flamanskog reditelja Luka Persevala, u prepunom Jugoslovenskom dramskom pozorištu završen je glavni program 48. Bitefa.

Ovo visokobudžetno i veoma efektno delo je međunarodna produkcija u kojoj se sreće 11 glumaca iz četiri kulturne i jezičke zajednice, da bi se tačno sto godina nakon početka Prvog svetskog rata ponovo približili događajima iz onog vremena, javlja Tanjug.

Scenska polifonija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << urađena je po delima Eriha Marije Remarka ("Na zapadu ništa novo") i Anrija Barbija ("Oganj") i po istorijskim svedočanstvima "Belgija 1914-1918".

Predstava prikazuje Francuze, Britance, Belgijance i Nemce koji, udaljeni svega stotinak metara jedni od drugih, leže u rovovima, pucaju jedni na druge, ukopavaju se, muče ih pacovi, vaške, vlaga i glad.

"Front" će posle Bitefa gostovati u Sarajevu, gde će 3. oktobra otvoriti festival MESS.

Dok se zadovoljna beogradska publika razilazi posle ove teške, ali značajne i kvalitetne predstave, počinje zasedanje međunarodnog žirija.

Odluka o pobednicima biće saopštena kasnije večeras učesnicima, gostima, publici i novinarima, koji po tradiciji čekaju proglašenje pobednika na završnom partiju festivala.

Od 20. septembra izvedeno je 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", nazvan po slavnoj rediteljki i osnivaču Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Predsednica žirija je rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri.

Članovi su scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek, a iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Selektor programa 48. Bitefa bila je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov, koji ove godine nije dolazio na predstave iz zdravstvenih razloga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.