Zaostavština predaka

Izvor: Politika, 24.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaostavština predaka

Gost 36. Festa su i studenti glume Fakulteta dramskih umetnosti u Prištini, sa sedištem u Zvečanu

Pored mnogobrojnih filmskih stvaralaca, 36. Fest ugostio je i nadolazeće snage srpskog filma, studente glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini, sa sedištem u Zvečanu. Deset studenata treće godine na katedri za glumu, u klasi profesora dr Svetozara Rapajića, doputovali su u Beograd prekjuče, i bez obzira na višečasovno putovanje, odmah su se uputili u Festove dvorane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na filmske projekcije.

U takmičarskom programu Festa „Evropa van Evrope”, uvršćen je i hrvatski film „Živi i mrtvi” Kristijana Milića, dobitnik sedam nagrada na prošlogodišnjem Pulskom festivalu, među kojima i za najbolji film i režiju.

Realizovan prema istoimenom i u Hrvatskoj popularnom romanu Josipa Mlakića, drama „Živi i mrtvi” prikazuje sudbine dve generacije tokom ratnih sukoba u istom mestu u Bosni, ali u dva rata, 1943. i 1993. godine. Njihove sudbine su isprepletane zaostavštinom predaka i delima potomaka, užasima rata, ali i željom da se odupru zlu koje nasilje, nesumnjivo, nosi.

– U filmu „Živi i mrtvi” postoje dva suštinska motiva. Prvi je ključan i sadržan je u Andrićevom citatu „Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo”. Drugi je iskazan u rečenici jednog od glavnih junaka filma: „Ko je bio u jednom ratu, bio je u svim ratovima” – objašnjava reditelj Milić. Hrvatski autor ne krije da je svoj igrani debi radio pod uticajem filmova Sema Pekimpoa i Voltera Hila, pogotovu po uzoru na Holovo delo „Južnjačka uteha”.

– Scenarista Mlakić i ja stalno smo imali na umu da se istorija na ovim prostorima ponavlja, što se i potvrdilo poslednjih godina – dodaje Milić čiji se film paralelno sa prikazivanjem na beogradskom Festu prikazuje i u hrvatskim bioskopima, ali bez znatnijeg uspeha, jer i u tamošnjim bioskopima vlada slična kriza kao i u srpskim.

U Domu sindikata, u programu „Evropa van Evrope”, u konkurenciji za nagradu našeg lista, večeras će biti prikazana kirgistanska drama „Potpuni mir” Ernesta Abdišaparova. Današnji program 36. Festa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće posvećen stvaralaštvu Anga Lija, čiji je najnoviji film „Žudnja, oprez”, dobitnik venecijanskog „Zlatnog lava”, prikazan u programu „Horizonti”. Na programu su njegova hvaljena i nagrađivana dela „Klopa, piće, čovek, žena”, „Ledena oluja” i „Planina Broukbek” za koje je osvojio prvog „Zlatnog lava” i „Oskara” za režiju.

I. Aranđelović

[objavljeno: 25/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.