Izvor: Arte, 02.Sep.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov

Za dve nedelje, 14. septembra u subotu u 11 časova počinje prvi festival animiranih sećanja - VREMEPLOV koji će se održati u Kulturnoj stanici Svilara, Đorđa Rajkovića 6b u Novom sadu i trajaće ceo dan do 23 časa.

Dragi građani, budite i vi deo Vremeplova koji je festival za sve nas i namenjen je svim uzrastima, donesite stare fotografije Novog Sada, stare predmete koje možete da izložite ali i prodate, obucite se kao što su se nekad oblačili vaša mama ili tata ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << vaša baka ili deka ili neki davni preci i dođite na bal ali i na izložbu sinemagrafa - starih oživljenih fotografija centra Novog Sada, slikajte se kod nas i postanete deo starih fotografija, igrajte sa nama lastiš, trule kobile, kolariću paniću i sl.

Decooo i roditelji, spremite se za SIGRARIJE 14.09. u subotu, ceo dan, vratimo deci igru sa drugarima. Očekuje vas i iznenađenje sa poklončićima za najmlađe.

Pripremite se za MASKENBAL, iskopajte stvarčice iz naftalina, pronađite inspiraciju iz perioda koji najviše volite i spremite se za bal uz Pop hor radio i DJ Dirty. Svi modni stilovi kroz vreme do 90-tih su dobrodošli: srednji vek, balske haljine, dvadesete, hipi, punk stil i drugi.

Svako vreme ima svoj neponovljivi modni pečat koji je karakterističan samo za taj period. Pozivamo vas da nam se pridružite u jednoj takvoj avanturi kroz modni vremeplov.

Centar Novog Sada će oživeti i postati deo kulturne digitalne baštine i online galerija.

Kroz najnoviji hipnotički medij - SINEMAGRAF, na izložbi tokom festivala, iznenadiće vas duh grada kroz drugačiju video formu tj. kroz oživljene, animirane stare fotografije na velikim ekranima ili projektorima.

Vremeplov je festival i portal kulturno-istorijskih i ličnih sećanja na Novi Sad ali i ceo svet, predstavljenih sa drugačijeg umetničkog i kulturološkog aspekta kroz formu najnovijih medija ali uz upoznavanje i upotrebu zaboravljenih formi.

Inovativni, interaktivni, hipnotički projekat Vremeplov uključuje građane u Festival koji je baziran na spoju različitih stilova, medija i umetničkih formi: sinemagraf, fotografija, video, crtani film, dizajn, performans, igra, arhitektura, strip, moda, muzika...

Program Vremeplova će činiti izložba sinemagrafa Novog Sada na velikim ekranima ili projektorima , QR kodovi postavljeni po Novom Sadu, prikazivanje edukativnih JupiJE kratkih video formi o Novom Sadu, snimanje građana ispred specijalnog platna (Chroma key) kako bi postali deo oživljenih starih fotografija, sigrarije - učenje zabavnih i zaboravljenih igara za decu: lastiš, između dve vatre, kolariću paniću idr. maskenbal uz novosadsku muziku od dvadesetih do devedesetih godina prošlog veka, bazar materijalne kulture...

Tema ovogodišnjeg festivalskog izdanja je Novi Sad, Trg Slobode.

Tokom godine Vremeplov će živeti na internetu https://vremeplov.in.rs

Na sajtu Vremeplova upoznajte se sa zanimljivim istorijskim ili ličnim fotografijama i video zapisima iz davnina, putujte kroz vreme i pogledajte video snimak prvog mobilnog telefona iz 1922 godina, neverovatne stare slike, vintidž fotografije ili istorijski snimci iz celog sveta, stare reklame ex YU, tradicionalni ručni vez što je nekada visio iznad svakog šporeta, pogledajte i kako je nekad izgledao centar Novog Sada.

Više informacija https://vremeplov.in.rs

Prijavi fotografije https://vremeplov.in.rs/konkurs/

Volontiraj i upoznaj nove prijatelje https://vremeplov.in.rs/volonteri/

Programska satnica 1. Vremeplova je na sajtu: https://vremeplov.in.rs skenirajte QR kod i preuzmite je na mobilni telefon ili ako baš volite, možete je i odštampati.

Facebook Event 1. Vremeplov https://www.facebook.com/events/2224481481137351/

Sačuvajmo sećanja i kulturno nasleđe!

Vremeplov je autorski i nezavisan projekat Ivane Sremčević Matijević koji će se ove godine realizovati u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost VIDEOMEDEJA.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.