Uvertira za muzički karavan

Izvor: Politika, 24.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvertira za muzički karavan

Na Kolarcu svečano otvaranje Nacionalne koncertne sezone, projekta kojim je zasad obuhvaćeno 16 gradova u Srbiji

U Kolarčevoj zadužbini večeras je jedan koncert malo drugačiji od većine. Svečanog je karaktera jer se održava povodom otvaranja Nacionalne koncertne sezone, projekta koji počinje u martu a sa ciljem da populariše ozbiljnu muziku po gradovima Srbije. Na toj listi su: Zemun, Novi Sad, Sombor, Vršac, Niš, Leskovac, Vranje, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kragujevac, Šabac, Valjevo, Požarevac, Čačak i Aranđelovac. Pred kamerama RTS večeras će nastupiti neki od učesnika u ovom projektu: Rita Kinka, Ante Grgin, Sandra Belić, Aneta Ilić... Među njima je i naš istaknuti pijanista i profesor na FMU Aleksandar Serdar, inicijator ovog velikog i značajnog muzičkog projekta.

Šta sve znači Nacionalna koncertna sezona 2008/09?

– Projekat koji pre svega pripada svim građanima Srbije koji imaju potrebu da u svoj životni sadržaj unesu nešto lepo i plemenito. Klasična muzika ovim projektom postaje deo naše svakodnevice, i to u 16 gradova Srbije. Koncerti će se održavati uvek istoga dana u nedelji, u isto vreme i na istom mestu. Taj ritam događanja stvara i naviku kod građana da ih posećuju, poneko i u kontinuitetu.

Kako se i koliko pripremao projekat, ta muzička mreža koja bi trebalo da se širi i „plete” po Srbiji?

– Pripreman je nekoliko meseci, ali je ideja mnogo starija. Ostvarenje je omogućila nova postava Ministarstva kulture i razumevanje predsednika Borisa Tadića, počasnog pokrovitelja. Mladi iz agencije „Artena” (Relja Jović, Miloš Erić i Julija Matejić) uložili su veliki napor da dočekamo ovaj početak, kao i mlada dizajnerka plakata Jovana Tucović.

Kakav je sve odjek imala Vaša inicijativa u manjim gradovima?

– Nosioci projekta u svakom gradu su ključna karika u lancu ostvarenja celog ovog poduhvata. To su uglavnom entuzijasti, volonteri grupisani u muzičkoj školi koja ima uvid u muzički život grada, kulturne zajednice, ako ih imaju, ili čak gimnazije. Ceo projekat okupio je veliku grupu entuzijasta koji su apsolutno divno organizovali sezone u svojim gradovima.

Kakav je „repertoar” pripremljen za početak prve sezone?

– To smo prepustili samim umetnicima. Zamišljeno je da koncerti budu u jednom delu, od sat vremena. Biće to u svakom slučaju divna dela klasične muzike u kojima svaki slušalac može da pronađe sebe.

Šta ćete Vi svirati na ovoj turneju po Srbiji?

– Nisam planirao da samostalni koncert. Nastupiću sa mojom sestrom Svetlanom Serdar, koja je izvanredan mecosopran, a takođe ću izvesti i nekoliko koncerata sa Ljubišom Jovanovićem i Ivanom Aćimoskom.

Pedesetak poznatih umetnika i onih koji će to možda biti, najboljih studenata, u ovom su muzičkom karavanu. Da li Vam se umetnici, ali i gradovi, sami javljaju da sledeći put računate i sa njima?

– Da, i razume se da je svaki predlog dobrodošao. Mi polako planiramo i uspostavljanje saradnje sa kulturnim centrima da i inostrani umetnici dođu u Srbiju i da kao i naši sviraju u raznim gradovima. Javljaju se polako i sami gradovi da ova manifestacija i do njih stigne. Naša inicijativa već ima odjeka a verujem da će oni tek uslediti kada u martu i zvanično krenu ovi koncerti po Srbiji.

M. Šehović

[objavljeno: 25/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.