Urbane legende

Izvor: Politika, 24.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urbane legende

Filmovi: „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana”, „Pokajanje” i „Zakletva”

Današnji Festov dan u svom glavnom programu Horizonti namenjenom gledaocima u velikoj dvorani „Sava centra”, već u 17 sati nudi dobitnika „Zlatne palme” i nagrade EFA Evropske filmske akademije za najbolji evropski film u 2007. godini. Prepoznajete, reč je o izvrsnom rumunskom filmu „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana” Kristijana Munđijua koji je nedavno bio i gost prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kustendorf film festivala u Drvengradu.

Ovaj hiperrealistički film prvi je iz Munđijuovog serijala „Priče iz Zlatnog doba”, u kojem će autor nuditi subjektivnu istoriju rumunskog komunizma predočenu kroz urbane legende i različite priče, lična mišljenja o nesrećnom periodu u kojem je valjalo živeti „normalan”, svakodnevni život.

U slučaju ovog prvog filma, u autorovom fokusu su dve mlade stanovnice studentskog doma. Kroz ilegalni prekid trudnoće jedne od njih, Munđiju nudi sliku stanja društva, bedu i korupciju, birokratsku ekvilibristiku, licemerje intelektualaca, beznađe mlade generacije ali i šokantnu scenu pobačenog ploda, starosti baš kao iz filmskog naslova, na podu kupatila jedne bedne hotelske sobe. Upečatljiv i snažan film, gotovo dokumentarističke strukture u kojem su blistave uloge podarile mlade glumice Anamarija Marinka i Laura Vasiliu, na talasu je sve uspešnijeg „novog rumunskog filma”. Nije za propuštanje.

U udarnom terminu u 19.30 nimalo slučajno našao se i jedan od najozbiljnijih oskarovskih pretendenata, film „Pokajanje” („Iskupljenje”) Džoa Rajta koji ima sve što članovi Američke akademije za film mnogo vole: veliku temu, upečatljive glumce, solidan budžet i primamljiv dodir engleske visoke klase.

Reč je o uspeloj adaptaciji romana „Iskupljenje” Ijana Mekjuana, u kojem je trinaestogodišnja junakinja neizbrisivo promenila živote mnogih, lažno optuživši ljubavnika svoje starije sestre za zločin koji nije počinio. Mlađani Rajt koji se proslavio ekranizacijom romana Džejn Ostin „Ponos i predrasude”, u kojem je takođe blistala Kira Najtli, i ovog puta se držao književnog predloška što je više mogao, u iskrenoj nameri da što više ispoštuje pisca (sam Mejuan je u Veneciji izjavio : „Rajt u tome ima iskustva, prethodno je već prilično uspešno `demolirao` klasični roman Džejn Ostin”).

U prvom delu filma, smeštenom u jedan aristokratski letnjikovac pred početak Drugog svetskog rata, seksualne i klasne napetosti veoma su dobro predstavljene. U ratnom nastavku filma, kojim je pokriveno i londonsko ratno leto 1940. i evakuacija poražene britanske vojske, Rajt svoju režijsku preciznost nadograđuje i strasnom ljubavnom pričom. U filmu ima i ratnog spektakla i ljubavnika što se šetaju uz obalu okeana, zvuka romantične i tugaljive violine, ali i holivudskih matrica. Film „Okajanje” ima odličnu glumačku podelu, uz Kiru Najtli igraju i Džejms Mekavoj, Brenda Bletin, Vanesa Redgrejv.

Najnoviji film kultnog kanadskog reditelja Dejvida Kronenberga „Zakletva” (Eastern Promises), prikazan u Torontu (nagrada publike) i San Sebastijanu (otvorio festival), na Festovom repertoaru je večeras u 22 sata. Kronenberg se opredelio za kriminalističku priču o jednoj od najmoćnijih londonskih „porodica” (igraju Džozef Altin, Vigo Mortensen i Naomi Vots), u čijem su središtu misteriozni Nikolaj i devojka Ana koja raspolaže inkriminišućim dokazima koji ga mogu uništiti.

Kronenberg zadire u psihologiju ljudi koji žive u stanju stalnog greha, ne bavi se toliko mehanizmima mafije (u ovom slučaju prve generacije ruskih mafijaša u Engleskoj) koliko fenomenom kriminaliteta. Ima u filmu mesta i za saosećanje sa ljudima bednih uslova života, ali i dovoljno krvi, akcije i intrige toliko drage obožavaocima Kronenbergovog rediteljskog opusa.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 25/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.