Izvor: Blic, 05.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Nino Manfredi

Umro Nino Manfredi

Nino Manfredi, poslednji veliki italijanski komičar svoje generacije, umro je juče u Rimu u 84. godini.

Njegov zdravstveno stanje se znatno pogoršalo od prošle godine i u nekoliko navrata bio je hospitalizovan. U julu 2003. doživeo je izliv krvi u mozak. Manfredi je bio poslednji iz generacije izuzetno popularnih italijanskih komičara, čuvene četvorke koju je činio sa Totom, Vitoriom Gasmanom i Albertom Sordijem. Uz zapažene filmske uloge, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio je i scenarista i režiser.

Snimio je stotinak filmova sa najuglednijim režiserima Dinom Rizijem, Luiđijem Komenčinijem, Etoreom Skolom i Vitorijom de Sikom.

Rođen 22. marta 1921. u mestu Kastro di Volši, kod Rima, Nino Manfredi je studirao na Nacionalnoj akademiji dramskih umetnosti do 1947. Potom se pridružio pozorišnoj trupi Vitorija Gasmana i nastupao na sceni 'Pikolo teatra' u Milanu i Rimu. Filmsku karijeru počeo je 1949. u filmu 'Manastir Santa Kjara' Marija Sekvija, a prvu glavnu ulogu dobio je 1959. u filmu 'Činovnik' Đanija Pučinija, za koji je napisao scenario. Najveće glumačke uspehe zabeležio je u 'Pinokijevim avanturama', 'Hlebu i čokoladi', 'Toliko smo se voleli' i 'Ružni, prljavi i zli'. (Beta)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.