U Kinoteci počeo filmski ciklus posvećen Rimu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Maj.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kinoteci počeo filmski ciklus posvećen Rimu

BEOGRAD - Ambasador Italije Armando Varikjo otvorio je u Muzeju kinoteke filmsku smotru pod nazivom "Filmska magija Rima", u okviru koje će, do 30. maja, biti prikazano 11 dugometražnih igranih filmova snimljenih u "večnom gradu".

- Ubrzo po dolasku u Srbiju posetio sam Kinoteku, mesto prebogato pričama o istoriji kinematografije celog sveta i shvatio sam da je važno da zajednički organizujemo kulturne programe. Beograd je grad pun emocija, a i moj Rim isto tako ume da osvoji srca >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - rekao je on.

Varikjo je podsetio da je smotra realizovana u saradnji Ambasade, Kinoteke i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

- Želeli smo da okupimo filmove novije i starije produkcije koji pričaju o Rimu, koji su povezani s njim. Kroz ova dela doživećete emocije nastale na ulicama i trgovima Rima, zabavne, ali i potresne slike života kojima je izražajno sredstvo film - kazao je ambasador.

Za početak je odabrano, kako je istakao, magično i nezaboravno delo Federika Felinija "Dolče vita" iz 1960. godine (na fotografiji), sa legendarnim Marčelom Mastrojanijem u glavnoj ulozi.

Ambasador je skrenuo pažnju na belu vespu koja je za ovu priliku postavljena pored bioskopskog platna kao simbol koji objedinjuje italijansku filmsku umetnost, dizajn i tehnologiju.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković. On je podsetio da je film "Dolče vita" pre tačno 50 godina u ovo vreme osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu.

Narednih dana na programu će biti neka od autentičnih remek dela filmske istorije, koja su italijansku kinematografiju učinila slavnom u celom svetu, kao i strani filmovi koji su doprineli stvaranju imidža Rima u očima međunarodnog turizma, kao što je to učinio "Praznik u Rimu" Vilijama Vajlera.

Među odabranim naslovima su i filmovi Roberta Roselinija, Vitorija de Sike, Bernarda Bertolučija...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.