Tomas Pinčon iz Čarobne knjige

Izvor: B92, 09.Sep.2010, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomas Pinčon iz "Čarobne knjige"

Izdavačka kuća "Čarobna knjiga" iz Beograda objavila je roman "V." američkog pisca Tomasa Pinčona.

”Roman predstavlja putovanje u svet kojem svaki čovek s vremena na vreme pripada, ali čiji deo ne želi da bude, svet paranoje i otuđenosti”, saopštio je izdavač.

U središtu priče je tajanstvena, neuhvatljiva žena s inicijalom V, opsesija jednog od glavnih junaka romana, koja se nasumično pojavljuje na raznim mestima i u raznim periodima s kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19. i prve polovine 20. veka.

Tragajući za njom, na momente stvarnom, na momente samo opsenom, glavni junak otkriva čitaocima panoramu 20. veka, u kojem nijedna priča ne vodi nikuda, a pojedinac ostaje suočen sa sobom u krajnje otuđenom svetu.

Pinčon (1937) uprkos slavi nikada nije dao ni jedan jedini intervju, ne pojavljuje se na televiziji, ne prisustvuje promocijama svojih knjiga, a jedine objavljene fotografije tog pisca datiraju iz njegovih studentskih dana.

Godine 1997. uspela je da ga uhvati ekipa Si-En-Ena (CNN) koja ga je mesecima pratila. Prinčon je pristao na razgovor s njima pod uslovom da se snimak nikada ne objavi.

Pristao je, takođe, da pozajmi glas samom sebi u jednoj od epizoda animirane serije "Simpsonovi", u kojoj se njegov lik pojavljuje skrivenog lica, ispod papirne kese.

Iz života misterioznog pisca poznati su samo detalji, da je studirao aeronautiku i književnost na Univerzitetu Kornel, da je vojni rok odslužio u mornarici i da je radio za kompaniju "Boing".

Svetsku slavu stekao je romanom "Objava broja 49" koji je objavljen 1966. godine. Na srpskom jeziku objavljen je, takođe, u izdanju "Čarobne knjige", u prevodu Davida Albaharija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.